Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az eper akárcsak az összes bogyós gyümölcs kedvező az egészségre. Minden bogyós gyümölcs (pl. eper, áfonya, málna, ribizli, stb) olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek sejtszinten védhetnek a méhnyakrák és az emlőrák ellen. A Clemson Egyetem kutatói fagyasztva szárított (liofilizált) gyümölcskivonatot teszteltek 2 agresszív méhnyakrák és emlőrák sejtjei ellen. Az eper- és áfonyakivonat szignifikánsan csökkentették az említett sejtek növekedését. Az előzetes adatok arra utalnak, hogy az eperből és az áfonyából származó fitokémiai vegyületek gátolhatják a daganatos sejtek kialakulását.
Ezen felül a Journal of Agriculture and Food Chemistry (Mezőgazdasági Élelmiszerkémiai) újságban közzétett tanulmány során nyolc eperfajtát vizsgáltak meg polifenolok és antocianinok tekintetében, valamint antioxidáns képességük kapcsán. Számos más kutatás is bebizonyította, hogy az eper erős antioxidáns hatással bír. 1968 óta végzett kutatások kimutatták, hogy az ellagsav nevű összetevő erős anticarcinogén és antimutagén hatással bír. Az ellagsav számos növényben különösen az eperben, málnában és a szederben megtalálható természetes fenol vegyület. Állatokon végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy az ellagsav bizonyos rákkeltő anyagokkal szemben véd, és megakadályozza a daganat növekedését. Az Amerikai Rákkutató Társaság kiadványa szerint az ellagsav nagyon ígéretes természetes vegyület, mert a laboratóriumi kutatások alapján a rákos sejtek apoptózisához (sejthalálához) vezet az egészséges sejtekkel szemben (American Cancer Society “The American Cancer Society’s Guide to Complementary and Alternative Cancer Methods”).
Spindler Eszter Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!