Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Folytatjuk a „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ című bejegyzésünket… A cikk első része június 9-énél vagy a weboldalon olvasható. Mindenképp érdemes azzal kezdeni: https://taplalkozasbeallitas.hu/hisztamin-erzekenyek-integrativ-etrendi-protokollja/ Legutóbb megbeszéltük, hogy miért kell nagyon komplexen kezelni ezt a kérést és hogy önmagában miért nem ellenségünk a hisztamin (sem a szervezetünkben, sem az ételekben).
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a hisztamin-érzékenység okoz panaszokat, mindenképp érdemes a 6 fő ételallergén csoportot kerülni, legalább átmenetileg (érdekes módon ez a 6 ételcsoport okozza az emberiség ételallergiás panaszainak nagyjából 85-90%-át). Minden egyes allergiás reakció össz (total) IgE emelkedéssel jár (az anafilaxiás sokk is), mely folyamat során citokinként HISZTAMIN keletkezik.
A 6 fő allergén kerülése „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokolljában”‘™ mindenképp és minden körülmények között indokolt és javallott is. Mindennek lehet még egy igen hatékony kiegészítése: ha az Érintett rendelkezik egy saját ételallergia panellel is (IgE). Kertész Niki mindezt saját Gyermekei példáján tanulta meg és ez nagyon jó kiegészítés lehet többek között pollenasszociált kereszt- vagy ételallergiák esetén, pl.: Nyírfapollen allergia és alma; Fekete üröm allergia és zeller, stb.
Amennyiben személyre szabottak szeretnénk maradni, a fő allergének kerülésén túl mindenképp ajánlott egy össz (total) IgE-szintet és egy ételallergia panelt nézetni hisztamin-érzékenység gyanúja esetében, mint abszolút minimum. Fontos megjegyezni, hogy az allergia-tesztek eredményei mindig egyediek, tehát ha valaki allergiás a banánra, ez nem jelenti azt, hogy általánosságban minden hisztamin-érzékenyre ugyanez igaz…
A DAO enzim főleg a vékonybélben (!), májban és fehérvérsejtekben található, a placenta képes belőle hihetetlen mennyiséget termelni, tehát ha valakinek a várandósság alatt emelkedett hisztaminszinttel együtt járó panaszai mutatkoznak (pl. ekcéma vagy csalánkiütés), akkor ott évtizedek óta óriási egyensúlytalanságok „bújnak” meg a háttérben és ez már a születendő gyermeket is komolyan érinteni fogja (metilációs zavarok, pl. ADHD). Meg kell jegyeznünk, hogy a DAO-enzim hiánya egyben (vagy nem más, mint) tápanyaghiányos civilizációs probléma, ugyanis a stressz és stresszgátló hormonok szintézise nagyjából ugyanazokat a mikrotápanyagokat igényli, mint a DAO-enzim! Mindezekből kifolyólag az erős hisztamin-érzékenység is akkor bukkan a felszínre, mikor a stresszrendszer bedőlt…
az alkoholos italok (bor, sör, pezsgő) nem csak magas hisztamintartalmúak lehetnek, de ugyebár blokkolják a DAO enzim aktivitását is. Aki emellett veleszületetten kevesebb acetaldehid-dehidrogenéz enzimet termel, annak ebben az ördögi körben kész is a katasztrófa… ha kipirosodunk egy kis bortól, akkor vagy menjünk laborba egy DAO-enzimszintet nézetni vagy sürgősen szerezzünk be megfelelő minőségben a fenti mikrotápanyagból…
A mai cikk végén még megjegyezném (mielőtt a MASZTOCITÓZISSAL, a BÉLBEN TERMELŐDŐ hisztaminnal és a hisztaminliberációval legközelebb befejezzük „Hisztamin-érzékenyek integratív étrendi protokollja”‘™ sorozatunkat), hogy a DAO enzim az idegrendszer számára NEM elérhető, azaz, amennyiben a hisztamin-érzékenység idegrendszeri panaszokat okoz (márpedig tapasztalataink szerint a Lyme-kórral „diagnosztizáltak” igen komoly hányada nem Lyme-beteg, „csak” hisztamin-érzékeny. Szemrángatózás, érzéskiesések, végtag-bizsergés, stb.), akkor a metilációs egyensúlyok további, konkrét támogatása indokolt (pl. B12 kúra), nem lesz kielégítő a DAO-enzim támogatás, sem a megfelelő, hypoallergén + alacsony FODMAP (fruktózfelszívódási-zavar) étrend…
Folytatjuk…Bartha Ákos
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/photos/a.504923602891742/1517493828301376/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!