Kivi, psyllium (azaz útifűmag-héj) és aszalt szilva – melyik jobb a székrekedés ellen? (1. rész)

Kivi, psyllium (azaz útifűmag-héj) és aszalt szilva – melyik jobb a székrekedés ellen? (1. rész)
2022.04.08.

A krónikus székrekedés számos kellemetlen hasi tünetet okozhat az Érintettek számára. A tünetek enyhítésének egyik módja a természetes kezelési lehetőségek alkalmazása. Egy friss tanulmányban a kivi, az útifűmag-héj és az aszalt szilva hatékonyságát hasonlították össze krónikus székrekedéssel diagnosztizált betegeknél (1).

Mi számít krónikus székrekedésnek?

A krónikus székrekedést tágabb értemben ritka székletürítés, nehéz székletürítés vagy mindkettő jellemzi (2). Ez egy gyakori emésztőrendszeri diszfunkció, amely becslések szerint a világ népességének 7-14%-át érinti (3, 4). A krónikus székrekedésben szenvedő betegek gyakran a következő tünetekről számolnak be:

  • csökkent székelési gyakoriság
  • kemény székletállag
  • az ürítés befejezetlenségének az érzete
  • erőlködés

A „Róma IV kritériumai” szerint a krónikus székrekedés egy olyan spektrum, amely magában foglalja a funkcionális székrekedést és az IBS-C-t, azaz a székrekedéses IBS-t is. A fő különbség a funkcionális székrekedés és az IBS-C között az, hogy az IBS-C-s betegek súlyos hasi fájdalomtól is szenvednek. (IBS = irritábilis bélszindróma.)

Miért lehet érdekes a kivi, az útifűmag-héj vagy az aszalt szilva szerepe krónikus székrekedésben szenvedő betegeknél?

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe került a lakosság körében a természetes megoldások alkalmazása a székrekedés enyhítésére. Az aszalt szilva, az útifűmag-héj és a kivi olyan természetes lehetőségek, amelyeket a világ különböző részein alkalmaztak/alkalmaznak a krónikus székrekedés kezelésére (5-8).

Bár a vizsgálatok megerősítették a székrekedésben szenvedő betegek tüneteinek enyhítésében való hatékonyságukat, jelenleg nincs olyan szakirodalom, amely közvetlenül összehasonlítaná e három lehetőség kezelési hatékonyságát. Jelen tanulmány arra törekedett, hogy összehasonlítsa a kivi, a psyllium (azaz útifűmag-héj) és a szilva hatékonyságát a krónikus székrekedésben szenvedő észak-amerikai betegek tüneteinek enyhítésében (1).

Szabó Dániel Kollégánk

A kép forrása: https://fodmap-publicsite-us-east-2.s3.amazonaws.com/…

Források:

1. Chey SW, Chey WD, Jackson K, et al. Exploratory Comparative Effectiveness Trial of Green Kiwifruit, Psyllium, or Prunes in US Patients With Chronic Constipation. Am J Gastroenterol. 2021;116(6):1304-12.

2. Andrews CN, Storr M. The pathophysiology of chronic constipation. Can J Gastroenterol. 2011;25 Suppl B(Suppl B):16B-21B.

3. Suares NC, Ford AC. Prevalence of, and risk factors for, chronic idiopathic constipation in the community: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2011;106(9):1582-91; quiz 1, 92.

4. Heidelbaugh JJ, Stelwagon M, Miller SA, et al. The spectrum of constipation-predominant irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: US survey assessing symptoms, care seeking, and disease burden. Am J Gastroenterol. 2015;110(4):580-7.

5. Eady SL, Wallace AJ, Butts CA, et al. The effect of ’Zesy002’ kiwifruit (Actinidia chinensis var. chinensis) on gut health function: a randomised cross-over clinical trial. J Nutr Sci. 2019;8:e18-e.

6. Lever E, Scott SM, Louis P, et al. The effect of prunes on stool output, gut transit time and gastrointestinal microbiota: A randomised controlled trial. Clin Nutr. 2019;38(1):165-73.

7. Chang CC, Lin YT, Lu YT, et al. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):451-7.

8. Attaluri A, Donahoe R, Valestin J, et al. Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Aliment Pharmacol Ther. 2011;33(7):822-8.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!