Lazacpisztráng karfiollal és párolt rizzsel

Lazacpisztráng karfiollal és párolt rizzsel
2021.03.22.
Mai vacsoránkat néhány szelet nagyon szép lazacpisztráng ihlette. Köretnek, alaplében főzött rizottó rizs (pl. Arborio, Acquerello) és pirított karfiol.
 
  1. Egy tapadásmentes edényben felhevítünk 1 ek. olívaolajat és 1 ek. ghít vagy vajat, hozzáadunk egy finomra vágott salotta hagymát, üvegesre pirítjuk, majd beleszórjuk a 15 dkg rizst és néhány percig kevergetjük.
  2. Az alaplé (összesen kb. 5 dl) mindenképp legyen forró, mert ha hideg alaplevet használunk, akkor mindig leállítjuk a főzési folyamatot, ezzel lassítjuk is, és a végeredmény sem lesz olyan finom. Egy lábosban kis lángon temperáljuk, azaz melegen tartjuk az alaplevet, és egy merőkanállal adagoljuk majd a rizshez. Kb. 1,5 decivel kezdjük, kevergetjük a rizst, és amikor kellően magába szívta a levet, felöntjük még 1,5 decivel.
  3. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg elfogy az összes alaplé. A rizs egyébként kb. 20 perc alatt elkészül. A végén sózzuk, borsozzuk és keverünk bele egy csokor frissen vágott petrezselymet vagy néhány levél bazsalikomot.
  4. A lazac pisztráng mindkét oldalát sózzuk, egy kevés kókuszolajon, serpenyőben, bőrös oldalával lefelé pirítjuk 4-5 percig (max. közepes lángon!), látható lesz, hogy szép lassan kifehéredik a hal. 4-5 perc elteltével, fordítsuk meg a szeleteket még kb. 10 másodpercre, majd vegyük ki a forró serpenyőből.
  5. A karfiolt kis rózsákra szedjük, és egy serpenyőben kevés zsiradékon pár perc alatt megpirítjuk (ízlés szerint lehet sima főtt karfiolt is készíteni).

(A hagyma nélkül is elkészíthető, egyszerűen hagyjuk ki azt a lépést, ez esetben alacsony FODMAP-étrendben is fogyasztható, karfiol helyett, pedig válasszunk egy másik zöldséget vagy készítsünk egy kevert salátát balzsamecettel)

 
Kellemes estét és jó főzést kívánunk! 🙂

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!