Vadas recept

Vadas recept
2021.02.15.
Vadas édesburgonya-krokettel (markáns anyagcsere-profil) az első szakácskönyvből
 
Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 kg vadhús vagy marhahús (pl. szarvaslapocka, vaddisznónyak, marha stefánia)
  • 6 db sárgarépa, hámozva
  • 2 db fehérrépa, hámozva
  • 3 vörös hagyma
  • 2 citromleve
  • 1 ek. mustár (szigorú AIP esetén nem)
  • 3 babérlevél
  • 1 tk. finomra vágott rozmaring, 1 csipet kakukkfű
  • 3 csipet őrölt borókabogyó
  • 1 ek. glicin
  • 2 ek. kacsazsír vagy kókuszzsír
  • 2 dl kókusztejszín
  • só, ízlés szerint
A húsokat forró serpenyőben, kevés zsiradékon néhány percig körbepirítjuk. Beletesszük egy edénybe, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt és a fűszereket. Legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, de még jobb ha 2-3 napig pácoljuk.
Feltesszük főzni és sózzuk. Amikor felforrt, alacsony lángra vesszük és hagyjuk főni amíg a hús megpuhul (1,5-2 óra). Kivesszük a húsokat és a babérlevelet, hozzáadjuk a glicint és a kókusztejszínt, majd botmixerrel pürésítjük. Ha kell, adhatunk hozzá citromlevet vagy mustárt, ízlés szerint. A húsokat felszeleteljük, majd visszatesszük a szószba. 
Hagyma nélkül és édesburgonya helyett, hagyományos burgonyával készítve alacsony FODMAP-étrendben is) – (paleolit szemléletű AIP-ban pedig a krokett helyett, pl. párolt édesburgonyával.
 
 
Hozzávalók 10 kroketthez:
  • 35 dkg fehérhúsú édesburgonya vagy burgonya, hámozva, darabolva
  • só, ízlés szerint
  • 1 tojás
  • 5 dkg tápiókakeményítő
  • 2 ek. kókuszolaj
 
Az (édes)burgonyát főzzük meg sós vízben. Ha megpuhult (ez kb. 15 perc), szűrjük le róla a vizet és tegyük egy tálba. Egy krumplinyomóval törjük át, adjuk hozzá a tojást, a keményítőt és a sót és alaposan keverjük össze. Kézzel formázzunk kroketteket.
Egy serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat és süssük meg a krokettek minden oldalát. Egy pár perc alatt elkészülnek. Amennyiben szeretnénk kerülni az olajban sütést, formázzunk a masszából gombócokat és főzzük meg őket sós, lobogó vízben. Akkor készült el, ha feljönnek a víz tetejére.
 
 
 
Második szakácskönyvünk, pedig még további 90 receptet tartalmaz és szintén készleten a webshopban: https://taplalkozasbeallitas.hu/…/taplalkozas…/
 
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!