Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Ez az adat számos terülten megegyezik saját kutatásainkkal is (melyek kommunikálása miatt gyakran értek minket „kritikák”): genetikai laktózintolerancia (kb. 40%), genetikai és nem-lisztérzékenység specifikus gluténérzékenység (kb. 30-50%), valamint például fruktóz-felszívódási zavar (vagy más, fermentálódó szénhidrát érzékenység) (kb. 30-35%)…
Érdekes, hogy az információ részben adott a „Dietetikus szakirány” képzési anyagaiban, mégis mintha tabu (néha inkább nyílt konfrontáció) lenne a témát kutatni, feltárni, valamint gyakorlati vonatkozásaiban előmozdítani, a mindennapok részévé tenni és kommunikálni róla…!?
Értjük mi, hogy ha valaki nem érzékeny például a fenti ételféleségekre, akkor közegészségügyi szempontból nem feltétlenül indokolt ezek kerülése… de mégis hogyan fog kiderülni az érzékenysége egyáltalán, ha a közegészségügyi vonatkozású kommunikációkban (részben sokszor megtévesztően, pontatlanul és felelőtlenül az ételallergiákkal összemosva a témát) még mindig csak pár %-os, laikusok számára jelentéktelennek tűnő számokkal dobálózunk… hiszen egy genetikai hátterű (kivizsgálható), de rejtett ételérzékenység hosszútávon nagyon alattomos tud lenni… és a 2% ételallergia (IgE) nem egyenlő a 42% ételérzékenységgel (többek között ezért is vizsgáljuk nagy körültekintéssel élsportolóink kapcsán a fenti érzékenységeket).
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!