Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az alábbiakban egy tanulmány olvasható ezek anyagcserére gyakorolt hatásairól:
A pre-, probiotikumok és a szimbiotikumok egyaránt ismert összetevői a funkcionális élelmiszereknek, mint a fermentált zöldségek vagy rostokkal dúsított ételek, valamint a táplálék-kiegészítőknek. Mindezek jótékony hatással lehetnek az egészségre, mivel befolyásolhatják a bél mikrobiomját és az immunrendszer megfelelő működését.
Jelen szemlézett tanulmány célja, hogy áttekintse a pre-, probiotikumok és szimbiotikumok túlsúlyra, elhízásra, valamint inzulinrezisztenciára, a 2-es típusú cukorbetegségre (T2D) és a nem- alkoholos eredetű zsírmájra (NAFLD) gyakorolt hatásait randomizált klinikai vizsgálatokban.
A kiválasztott pre-, probiotikumok és szimbiotikumok jótékony hatást gyakoroltak a különféle anyagcsere-zavarokban szenvedőbetegeknél, elsősorban a testtömeg-indexet és a zsírtömeget befolyásolták pozitívan. Egyes pre-, és probiotikumok jótékony hatással voltak az IR-re, csökkentve a sejtadhéziós molekula-1szintet, a szimbiotikumok pedig csökkentették az inzulinrezisztenciát és a plazma lipidszintet. Ezenkívül a kiválasztott készítmények javították a szénhidrát-anyagcserét, az éhomi vércukorszintet, az inzulinérzékenységet és az antioxidáns státuszt, valamint csökkentették az anyagcsere-stresszhatást a T2D-ben szenvedő betegeknél. Néhány probiotikum és szimbiotikum javította a máj és az anyagcsere paramétereit a nem alkoholos eredetű zsírmájjal küzdő betegeknél.
Összegzés: Azt a felvetést, hogy a pre-, probiotikumok és a szimbiotikumok orális bevitelét, mint társadjuvánsokat a túlsúly, az elhízás, az IR, a T2D és a NAFLD megelőzésére és kezelésére, alátámasztják tehát a jelen áttekintésben bemutatott adatok.
Polgár Annamária
Forrás:
Sáez-Lara M J, Robles-Sanchez C, Ruiz-Ojeda F J, Plaza-Diaz J és Gil A. Effects of Probiotics and Synbiotics on Obesity, Insulin Resistance Syndrome, Type 2 Diabetes and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Review of Human Clinical Trials. Int J Mol Sci. 2016Jun; 17(6): 928.
https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3603046896412715
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!