Két finom recept partnerünktől, a Clean Eatingtől

Két finom recept partnerünktől, a Clean Eatingtől
2020.09.28.

Partnerünk, a Clean Eating Magyarország két finom recepttel lepett meg minket, melyek amellett, hogy könnyen elkészíthetőek, még egészségesek is!

Fókuszban a kókusztej, melyet megvehetsz bármely nagyobb élelmiszerüzletben, de akár saját magadnak is főzheted. Ha magad készíted, arra figyelj, hogy ne a fehérített reszeléket vedd, mert sokszor fehérítő szereket használnak

1. SÜTŐTÖK KRÉMLEVES KÓKUSZTEJJEL

Klasszikus, őszi hangulatú leves, melyből mi most finom, egészséges krémlevest készítünk. Jó tudni, hogy a sütőtök sok A-vitamint tartalmaz, ami jót tesz a bőrnek, a hajnak és az immunrendszernek. Ez a recept alaplé meglétét és turmixolást igényel!

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

  • 1 db sütőtök közepes méretű
  • 1 fej hagyma nagy fej
  • 3 gerezd fokhagyma felaprítva
  • 1 evőkanál gyömbér apróra vágva
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál currypor
  • 6 dl clean alaplé pl. korábbról maradt lefagyasztot zöldségleves
  • 180 ml kókusztej
  • 2 evőkanál koriander apróra vágott friss, szárítottból 2 teáskanál
  • 1 teáskanál só, fehér bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

Szeleteljük fel a vöröshagymát és a fokhagymát, és hagyjuk állni 5-10 percig. Közben hámozzuk meg és vágjuk fel a sütőtököt.Tegyünk két evőkanál alaplevet egy közepes főzőedénybe. Az alaplé nem más mint leszűrt húsleves, vagy répából, zellerből, hagymából, petrezselyemből készült szűrt zöldségleves. Helyettesíthető ha valamikor készítettél zöldséglevest, vagy húslevest és lefagyasztottad. Tegyük bele a vöröshagymát, majd kis/közepes lángon dinszteljük körülbelül 5 percig, közben kevergetve.Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd dinszteljük tovább még egy percig. Adjuk hozzá a kurkumát és a curryt, és alaposan keverjük össze a hagymával és gyömbérrel.Adjuk hozzá a sütőtököt és a maradék alaplevet, majd ismét keverjük meg jól.Emeljük a hőfokot magasra. Amikor a leves forrni kezd vegyük vissza a lángot kis/közepes értékre és fedő nélkül főzzük a levest, amíg a sütőtök meg nem puhul (körülbelül 10 perc).Adjuk hozzá a kókusztejet, majd öntsük a levest adagonként egy turmixgépbe (ügyeljünk arra, hogy ha a turmixgépet túlságosan teletöltjük, a forró leves kiömölhet). Turmixoljuk össze a levest jó alaposan. Ha túl sűrű, hígíthatjuk egy pici kókusztejjel vagy forró alaplével.Öntsük vissza a főzőedénybe, fűszerezzük tetszés szerint sóval és fehér borssal. Melegítsük újra, majd adjuk hozzá a korianderzöldet.

2. KÓKUSZTEJES ZÖLDBORSÓS CSIRKERAGU

A legtöbb diétás étel nem arról híres, hogy finom szaftban úszik. Az egyszerűbb grillezett húsok, párolt zöldségek helyett pedig néha jól esne valami finom szaftos fogás, ami könnyen csúszik. Ezért hoztunk most nektek egy ragus ételt csirkemellből, zsenge zöldborsóval, gombával. A kellemes szaftot a kókusztej adja, amit mi még egy kevés tápióka keményítővel tettünk sűrűbbé, de ezt akár el is hagyhatod. A recept diétás, illetve attól függően az, hogy milyen körettel eszed. Nálunk most belefért a barna rizs, de legközelebb üvegtésztával is kipróbáljuk.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g csirkemell
  • 2 dl kókusztej
  • 150 g csiperke gomba
  • 150 g zöldborsó
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 10 g tápióka keményítő
  • 1 evőkanál kókuszsír
  • 1 csokor petrezselyem, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál himalája só, 1 csipet fekete bors

Elkészítés:

A zöldborsót tedd fel párolódni. A csirkemellet vágd fel kockákra, a gombát szeletekre, a vöröshagymát pedig apró kockákra. Egy lábasban pirítsd üvegesre a hagymát a kókuszsíron. Add hozzá a só felét, hogy ne váljon keserűvé. (Amikor már üveges a hagyma opcionálisan adhatsz hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát is.)Amikor a hagyma üveges tedd rá a csirkemellet, a sót és a borsot. Forgasd át alaposan, majd fedő alatt. Alacsony lángon főzd 8 percig. Add hozzá a szeletelt gombát és már fedő nélkül, kicsit nagyobb lángon főzd további 5 percig, majd szűrd le a zöldborsót és add hozzá a kakukkfűvel együtt. Rottyantsd jól össze és ha már a hús és a gomba állaga is jó, öntsd hozzá a kókusztejet, forgasd össze vele, majd szórd bele a tápióka keményítőt. Ne egy helyre öntsd, inkább szitáló mozdulatokkal szórd, így nem lesz csomós. 2-3 percig melegítsd, közben keverd meg párszor. A tűzről levéve add hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet. Keverd el és már tálalhatod is.

MEGJEGYZÉS: Mi párolt barna rizzsel ettük, de üvegtésztával is nagyon el tudjuk képzelni.

Tipp: Ha szeretnéd még szaftosabbra, akkor több kókusztejet és arányaiban több tápióka keményítőt adj hozzá.

További egészséges, finom és könnyen elkészíthető receptet találsz a Clean Eating Magyarország oldalán: https://www.facebook.com/cleaneatinghu/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!