Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Egy szakmai cikk beszámolt arról, hogy az inzulinrezisztencia (IR) fokozódása együtt jár a gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD, rövidítve a köztudatban „reflux”) előfordulásával és súlyosságának növekedésével.
A gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) diagnózisa a reflux tünetein alapul. Az inzulinrezisztencia – a metabolikus szindrómák magjának – reflux-tünetekre gyakorolt hatását még tisztázni kell.
A vizsgálat célul tűzte ki az inzulinrezisztencia GERD-re gyakorolt hatásainak felmérése, beleértve mind az endoszkópos leleteket, mind a tüneteket. Összesen 743 felnőtt vett részt a felmérésben, akik felső gastrointestinalis endoszkópos vizsgálaton estek át, kitöltöttek egy GERD kérdőívet és rendelkeztek éhgyomri inzulin és egyéb kapcsolódó vizsgálati eredményekkel.
A nagy derékkörfogat, a magas éhomi vércukorszint és a metabolikus szindróma elemeinek magas száma mind az erozív nyelőcső gyulladás, mind a GERD tünetek fokozott megjelenéséhez kapcsolódtak. Ezenkívül a reflux kérdőívben a magasabb pontszámok a magasabb HOMA-IR indexhez kapcsolódtak, ami minél magasabb annál nagyobb fokú inzulinrezisztenciáról beszélhetünk.
Az eredmények egyértelmű összefüggéseket mutatnak az inzulinrezisztencia, a metabolikus szindrómák és a GERD (azaz a reflux-betegség) között.
HELYSZÍNI RÉSZVÉTELI JEGY: Inzulinrezisztencia előadás 2020.10.15.
Forrás:
Increasing insulin resistance is associated with increased severity and prevalence of gastro-oesophageal reflux diseaseC-S Hsu et al. Aliment Pharmacol Ther. 2011 Oct.Szabó Dániel Kollégánk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!