Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Az emberi izom progenitor sejtje (hMPC) megkönnyíti a vázizom regenerálódását. Egyelőre még nem ismert, hogy az étkezési szokások befolyásolják-e a hMPC sejtek funkciót. Az áfonya fogyasztás hatását az áfonya proliferatív és antioxidáns tulajdonságai miatt vizsgálták.
A vizsgálatban 12 fiatalabb (21–40 év) és 10 idősebb (60–79 éves) nő vett részt, akik 6 hét héten keresztül 19-19 gramm fagyasztva szárított, azaz liofilizált áfonyát fogyasztottak reggel és este (ez a mennyiség megfelel körülbelül 150-175g friss áfonyának) a szokásos étrendjük mellett, elkerülve más olyan élelmiszereket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak polifenolokat és antocianinokat (színanyagok). A szérummintákat vettek a vizsgálat előtt, 1,5 órával a reggeli áfonya adag után, valamint a 4. és 6. héten, majd meghatározták az áfonya izomsejtek proliferációjára, metabolizmusára és oxidatív stresszre gyakorolt hatását.
A fiatalabb nők esetében a tenyésztett izom progenitor sejtek száma 40%-kal növekedett, összehasonlítva a vizsgálat elején gyűjtött mintával. Ehhez kapcsolódott még az oxidatív stressz csökkenése és a jobb oxigénfogyasztás is.
Forrás: Jamie E Blum et al. Consumption of a Blueberry-Enriched Diet by Women for 6 Weeks Alters Determinants of Human Muscle Progenitor Cell Function. The Journal of Nutrition, nxaa190, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa190
Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!