Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Több gluténtartalmú gabonák fogyasztásával kapcsolatos betegség jól elismert annak ellenére, hogy ellentétes és szerteágazó klinikai tüneteket ölthet:
Amíg a cöliákia és búzaallergia ismert betegségek egyértelműen diagnosztizálható klinikai tesztekkel és biológiai paraméterekkel, ezzel szemben a NCGS-t nehezebb diagnosztizálni, főleg az olyan gyermekeknél, akiknek funkcionális gasztrointesztinális panaszaik (FGID) vannak. A NCGS egy olyan emésztőrendszeri szindróma, mely az emésztőrendszeri tüneteken kívüli panaszokat is okoz (melyek pár órán vagy napon belül kialakulhatnak), de néha több nappal a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után tartósan is előfordulhatnak. Gyermekek esetén az NCGS tünetei a hasi fájdalom és hasmenés, míg az emésztőrendszeren kívüli tünetek nem olyan gyakoriak náluk mint a felnőtteknél (kivéve az ekcéma ).
Nincs még olyan precíz teszt vagy specifikus biomarker, ami tűpontosan kimutatja a NCGS-et, kivéve ha a panaszok reprodukálható módon megszűnnek a gluténmentes étrenden.Legújabb kutatások szerint a búza peptid fehérjerésze nem szükségszerűen az egyedüli kiváltó oka a klinikai tüneteknek. A mono-, vagy oligoszacharidok, olyanok mint a fruktánok és más búza alkotóelemek komoly és egyértelmű emésztőszervi tüneteket váltottak ki klinikai kutatásokban. Az alacsony FODMAP-étrend egyik alapelve a fruktánok minimalizálása.
Ezen újabb eredmények tudatában a gluténérzékenység valószínűleg túl restriktív kifejezés, valójában sok esetben többről lehet só, mint kizárólag a gluténnal kapcsolatos problémáról. A NCGS a népesség 1-20%-ánál volt dokumentálható és növekszik a száma, azonban a legtöbb adat a páciensek által jelentett „gluténérzékenység” vagy gluténtartalmú gabonák elhagyása volt az orvosilag diagnosztizált esetek nélkül.
Forrás: Ann Nutr Metab. 2018;73 Suppl 4:39-46.Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Challenging Diagnosis in Children with Abdominal Pain.Ruemmele FM.
Fordítás: Polgár Annamária Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!