Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Mennyi idő múlva okoznak az elfogyasztott FODMAP-ok emésztőrendszeri panaszokat?
Éppen befejezted a reggelit, de 30 perc múlva már rohansz is a mosdóba…
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
A háttér: Például a hagyományos cöliákia betegség (lisztérzékenység) kezelésében követelmény a szigorú gluténmentes diéta. Miközben az új és/vagy újra formált csomagolt gluténmentes termékek gyorsan beléptek a piacra, alternatívát biztosítva a búza-alapú táplálékokra, az nem ismert, hogy az új termékek tápanyag-tartalomban összehasonlíthatóak-e a hagyományos termékekkel.
Módszerek: Egy adatbázisból amiben 3851 élelmiszert gyűjtöttek össze, 21 élelmiszerboltban szerte Kelet-Kanadában, összehasonlítottuk a tápanyagtartalmát 398 egyedülálló gluténmentes árunak, 445 gluténtartalmú (GC) megfelelőjével. Wilcoxon próba tesztek lebonyolításával lettek listázva a tápanyagtartalmak (g, mg, mcg) 100g-os összehasonlításban a termékek között és a következő tápanyagokhoz való hozzájárulás szerint – vas, folát és rost – az értékelésnél a Kanadai egészségügyi tápanyagigényi előírásokat követve.
Eredmények: A gluténmentes élelmiszerek (müzlik, kenyerek, lisztek, tészták) 1,3-szor több zsírt és kevesebb vasat (55%), folátot (44%) és fehérjét (36%) tartalmaztak, mint a gluténtartalmú megfelelőik (P < 0.0001). Átlagosan a gluténmentes tésztáknak 37%-al kevesebb volt a rosttartalmuk, mint a gluténtartalmú tésztáknak (P < 0.0001). Nevezetesen a gluténmentes és gluténtartalmú lisztek (össz)tápanyagtartalma megegyezett. Ellenére a megegyező tápanyag-tartalomnak, a feldolgozott gluténmentes élelmiszerek túlnyomó többsége a legfontosabb tápanyagokban elmaradtak.
Következtetés: A CSOMAGOLT gluténmentes termékek Kanadában általánosan kevésbé táplálóak a gluténtartalmú megfelelőiknél, ezzel sugallva azt, hogy a gluténmentes diéták nem ajánlottak azoknak, akik kifejezetten nem igénylik azt.”
Forrás:
Canadian packaged gluten-free foods are less nutritious than their regular gluten-containing counterparts Peer J. 2018 Nov 6;6:e5875.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!