Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
A szelén egy olyan létfontosságú mikrotápanyag (nyomelem), ami mintegy 30 féle különböző enzim (szelenoprotein) működéséhez elengedhetetlen az emberi szervezetben. Ezek a szelenoproteinek szükségesek a pajzsmirigy működéséhez, a megfelelő immunválaszreakciók kialakításához, részt vesznek a normál fertilitás fenntartásában, a sejt védelmében és még számos egyéb feladatot is ellátnak, melyek hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez.
Egyes korábbi, például ír felnőtteken végzett kutatások azt mutatták, hogy ennek a fontos tápanyagnak a beviteli mennyisége nem megfelelő a lakosság körében. A jelen tanulmány célja az ír felnőttek jelenlegi szelén bevitelének és főbb táplálékforrásainak becslése volt. A szelén átlagos napi bevitelét a National Adult Nutrition Survey adatai alapján számították ki, amelyben 1500, 18 és 90 év közötti ír felnőtt vett részt. A 4 napos időszak alatt elfogyasztott ételek és italok szeléntartalmát az Irish Total Diet Study adatai alapján határozták meg. A szelén-bevitel megfelelőségét a 70 μg/nap feletti (megfelelő bevitel) és a 40 μg/nap alatti (alacsony bevitel) lakossági fogyasztás arányának kiszámításával értékelték. A szelén átlagos napi beviteli értéke a teljes populációban 71,7 μg/nap volt. A férfiaknál szignifikánsan magasabb bevitelről számoltak be (80,2 μg/nap), mint a nőknél (63,4 μg/nap). Mind a férfiak (37%), mind a nők (31%) szelénbeviteléhez a hús és a húskészítmények voltak a fő élelmiszercsoportok.
Összességében a lakosság 47%-a nem felelt meg az ajánlott megfelelő beviteli értéknek, míg a teljes lakosság 4%-a nem felelt meg még az alacsony beviteli értéknek sem. Bár az átlagos szelénbevitel meghaladja az ajánlott beviteli értéket, a lakosság jelentős része nem teljesíti ezt az ajánlott értéket. (Mindez azért is érdekes, mert kimagasló európai szinten Írország termőföldjeinek a szeléntartalma!). A jövőben a szelénbevitel folyamatos monitorozása szükséges, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében, hogy elkerüljék a hiányállapotokból fakadó egészségügyi problémákat.
FONTOS MEGJEGYZÉS: Sajnos Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen az európai országok többségéhez hasonlóan a talaj és mezőgazdasági termőterületek közismerten szelénhiányosak (1). Majdnem 30 évvel (!) ezelőtt történt a magyar lakosság szérum Se-koncentrációjának a felmérése, ami szintén ezt támasztotta alá: a résztvevő egészséges véradók többségénél alacsony szérum-Se szintet igazoltak (2). Igazából azóta sem kezdtünk idehaza lényegében semmit ezzel a problémával…
Kapcsolódó termékek elérhetőek a Nutribalance webshopban.
Források:1. Bóna, L., Adányi, N., Farkas, R., Szanics, E., Szabó, E., Hajós, Gy., Pécsváradi, A., Ács, E.: Acta Alimentaria., 38, 9-15 (2009).2. Bogye, G., Fehér, J., Georg, A., Antti, A.: Orv. Hetil., 135, 115-118 (1994).3. Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!