Szelén, szelénpótlás

Szelén, szelénpótlás
2023.06.26.

A szelén egy olyan létfontosságú mikrotápanyag (nyomelem), ami mintegy 30 féle különböző enzim (szelenoprotein) működéséhez elengedhetetlen az emberi szervezetben. Ezek a szelenoproteinek szükségesek a pajzsmirigy működéséhez, a megfelelő immunválaszreakciók kialakításához, részt vesznek a normál fertilitás fenntartásában, a sejt védelmében és még számos egyéb feladatot is ellátnak, melyek hozzájárulnak a szervezetünk egészséges működéséhez.

Egyes korábbi, például ír felnőtteken végzett kutatások azt mutatták, hogy ennek a fontos tápanyagnak a beviteli mennyisége nem megfelelő a lakosság körében. A jelen tanulmány célja az ír felnőttek jelenlegi szelén bevitelének és főbb táplálékforrásainak becslése volt. A szelén átlagos napi bevitelét a National Adult Nutrition Survey adatai alapján számították ki, amelyben 1500, 18 és 90 év közötti ír felnőtt vett részt. A 4 napos időszak alatt elfogyasztott ételek és italok szeléntartalmát az Irish Total Diet Study adatai alapján határozták meg. A szelén-bevitel megfelelőségét a 70 μg/nap feletti (megfelelő bevitel) és a 40 μg/nap alatti (alacsony bevitel) lakossági fogyasztás arányának kiszámításával értékelték. A szelén átlagos napi beviteli értéke a teljes populációban 71,7 μg/nap volt. A férfiaknál szignifikánsan magasabb bevitelről számoltak be (80,2 μg/nap), mint a nőknél (63,4 μg/nap). Mind a férfiak (37%), mind a nők (31%) szelénbeviteléhez a hús és a húskészítmények voltak a fő élelmiszercsoportok.

Összességében a lakosság 47%-a nem felelt meg az ajánlott megfelelő beviteli értéknek, míg a teljes lakosság 4%-a nem felelt meg még az alacsony beviteli értéknek sem. Bár az átlagos szelénbevitel meghaladja az ajánlott beviteli értéket, a lakosság jelentős része nem teljesíti ezt az ajánlott értéket. (Mindez azért is érdekes, mert kimagasló európai szinten Írország termőföldjeinek a szeléntartalma!). A jövőben a szelénbevitel folyamatos monitorozása szükséges, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében, hogy elkerüljék a hiányállapotokból fakadó egészségügyi problémákat.

FONTOS MEGJEGYZÉS: Sajnos Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen az európai országok többségéhez hasonlóan a talaj és mezőgazdasági termőterületek közismerten szelénhiányosak (1). Majdnem 30 évvel (!) ezelőtt történt a magyar lakosság szérum Se-koncentrációjának a felmérése, ami szintén ezt támasztotta alá: a résztvevő egészséges véradók többségénél alacsony szérum-Se szintet igazoltak (2). Igazából azóta sem kezdtünk idehaza lényegében semmit ezzel a problémával…

Kapcsolódó termékek elérhetőek a Nutribalance webshopban.

Források:
1. Bóna, L., Adányi, N., Farkas, R., Szanics, E., Szabó, E., Hajós, Gy., Pécsváradi, A., Ács, E.: Acta Alimentaria., 38, 9-15 (2009).
2. Bogye, G., Fehér, J., Georg, A., Antti, A.: Orv. Hetil., 135, 115-118 (1994).
3. Journal of Nutritional Science, 2023, Mar 13;12:e35.doi: 10.1017/jns.2023.23. eCollection 2023

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!