Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
„A szénhidrátok finomítása (fehér cukor, fehér liszt) három alapvető módon befolyásolja az emberi szervezetet:
1. A mesterségesen finomított cukor nyolcszor töményebb, mint a liszt, nyolcszor olyan természetellenes, és talán nyolcszor olyan veszélyes. A nyelvet és az étvágyat ez a természetellenesség téveszti meg, és vezet ahhoz, hogy túl sokat eszünk belőle. Ki enne meg több mint egy kiló cukornádat minden nap? Ugyanez a cukormennyiség finomított formában mindössze öt unciát tesz ki. A mértéktelen cukorfogyasztás egyebek mellett cukorbetegséget, elhízást és szívkoszorúér-trombózist okoz. 2. A természetes növényi rostok kivonása fogszuvasodást, fogínybetegségeket, gyomorpanaszokat, visszértágulást, aranyeret és divertikulumokat okoz. 3. A fehérjék kivonása gyomorfekélyt okoz.
Csoda volna, ha a cukor és a fehér liszt, amely köztudottan tönkreteszi a fogakat, más károsodásokat nem okozna a szervezetben.
A szívkoszorúér-betegséget ez idáig a cukorbetegség „komplikációjaként” tartották számon. Mind a szívkoszorúér-betegség, mind a cukorbetegség egy közös okra vezethető vissza: a fehér cukorra és a fehér lisztre.
A dél-afrikai Natal indiai lakossága kilencszer annyi cukrot fogyaszt, mint az Indiában élő indiaiak, és rendkívül gyakori köztük a cukorbetegség előfordulási aránya: egyes vélemények szerint itt a leggyakoribb a cukorbetegség. Ha Indiában a tömegek is ennyi cukrot fogyasztanának, még belegondolni is félelmetes, milyen következményekkel számolhatnánk egy vagy két évtizeden belül.
A közegészségügyi programoknak a cukorbetegség diagnosztizálásától a preventív táplálkozás irányába kell elmozdulniuk, azaz a finomított szénhidrátok helyett a természetes szénhidrátok (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztását kell szorgalmazniuk…”
Az idézet William Dufty Cukor blues című 1975-ben kiadott könyvéből származik. A fent leírt hatások az egyéni anyagcsere gyorsaságának és típusának függvényében még komolyabb károsodásokat okozhatnak az emberi szervezetben. Ha többet szeretnél tudni tested jelzéseiről illetve anyagcsere-típusodról, valamint ha érdekelnek a preventív, személyes sajátosságaid alapján kialakított táplálkozás mai irányai és valóban megismernéd a cukor- és szénhidrátfüggőség jeleit és hatásait, akkor látogass el következő 1 napos tanfolyamunkra!
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!