Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
AGE Mérés Szeminárium
Táplálkozás-Beállítás™: átfogó, összefoglaló Hormonális Fórumest
Teljesértékű zab – alternatív példa
A legtöbben a zabot kizárólag édesség formájában szeretik fogyasztani, ami számos esetben problémás lehet…
A mentális problémák negatív hatásai gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő gyermekek és fiatal felnőttek körében
A gyulladásos bélbetegségek növelik gyermekek és fiatal felnőttek esetén egyes mentális egészségügyi zavarok kockázatát…
Újabb beszélgetésünk a Tilos Rádióban
Ismét a Tilos Rádiónál jártunk…
A hozzáadott cukor káros hatásai
A hozzáadott cukor, ezen belül példaul a natív fruktózfogyasztás káros hatásai…
Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók!
Rizs, paradicsom és bárány kebab – leggyakrabban ezt csomagolják az iráni anyukák a gyerekeiknek. A törvény szerint, minden 14 év alatti gyereknek jár napi egy pohár tej, egy marék pisztácia, keksz és friss gyümölcs – de ez inkább délelőtti és délutáni nass, tízórai és uzsonna, mint rendes ebéd.
A világ leggondosabban összeállított gyerekmenüje a dél-koreai: az 5 vájatú tálca két nagyobb mélyedésében levest és rizst tálalnak, a 3 kicsin a tengeri herkentyűk, a zöldségek és gyümölcsök, a saláták osztoznak. Aki kórósan sovány, az kap egy kanál csukamájolajat is az ebédjéhez.
A japán iskolai ebéd nagyban hasonlít a dél-koreaira: forró leves, rizs, hal, saláta és tej a menü. Japánban a gyerekek nem hozhatnak magukkal otthonról ételt, csak a középiskolában. Az iskolákban nincsenek ételautomaták, és nincsen ebédlő sem: mindenki fehér köpenyben, az asztalánál étkezik, és azt, amit az intézmény biztosít számára.
Sült krumpli, párolt répa, tejberizs, salárta, gyümölcs és gofri csokikrémmel. Az állami iskolákban igen szűkös a étkeztetésre szánt keret, ezért a gyerekek gyakran esznek ilyen gyorséttermi fogásokat. Persze őket ez egyáltalán nem zavarja: imádják. Ráadásul nagyon olcsó!
Őszibarack befőtt, kukorica, csirke és leves – az USA-ban, Utah államban így fest a menü, egy átlagos napon, de állama válogatja, milyen helyi specialitások kerülnek a lurkók tányérjaira. Ami mindehol megtalálható: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza – vagyis a gyorséttermi kaják.
Így néz ki egy török iskolás otthonról hozott ebédje: zabkenyér, dió, szőlő, gránátalma és kefír. Ez egy igazi agyserkentő menü – és mi másra volna egy iskolásnak szüksége?
A finnek nagyon komolyan veszik, hogy rendszeresen és egészségesen étkezzenek az iskolások. Minden tanuló kap tízórait és uzsonnát is, csak úgy, mint ebédet. A gyerekek az ebédet az ebédlőben fogyasztják el, ahol sokféle fogás közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbakat, vagy éppen azt, amit diétájuk megkövetel.
Oroszországban a tanulók 9 és 12 között ingyen reggelit kapnak, délben nyit menza, ami fizetős – de nem teljesen tiszta, hogy melyik a reggeli, és melyik az ebéd. Például ebben a lenti fogásban van kolbász, kása és tea is.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/iskolai-menza-a-vilag-korul-mit-esznek-a-gyerekek-ebedre-usa-iran-del-korea-magyarorszag-nagy-britannia-japan-oroszorszag-52430?utm_source=nso&utm_medium=ottboxcikk&utm_campaign=ott
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!