Menza-körkép:ezt eszik az iskolások ebédre Oroszországtól Dél-Koreáig

Menza-körkép:ezt eszik az iskolások ebédre Oroszországtól Dél-Koreáig
2017.04.24.
Nagyon érdekes és egyben aranyos kis összefoglaló 🙂 
Ti általában mit esztek reggelire vagy mit kapnak otthon a Gyerekek?

Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók!

IRÁN

Rizs, paradicsom és bárány kebab – leggyakrabban ezt csomagolják az iráni anyukák a gyerekeiknek. A törvény szerint, minden 14 év alatti gyereknek jár napi egy pohár tej, egy marék pisztácia, keksz és friss gyümölcs – de ez inkább délelőtti és délutáni nass, tízórai és uzsonna, mint rendes ebéd.

DÉL-KOREA

A világ leggondosabban összeállított gyerekmenüje a dél-koreai: az 5 vájatú tálca két nagyobb mélyedésében levest és rizst tálalnak, a 3 kicsin a tengeri herkentyűk, a zöldségek és gyümölcsök, a saláták osztoznak. Aki kórósan sovány, az kap egy kanál csukamájolajat is az ebédjéhez.

JAPÁN

A japán iskolai ebéd nagyban hasonlít a dél-koreaira: forró leves, rizs, hal, saláta és tej a menü. Japánban a gyerekek nem hozhatnak magukkal otthonról ételt, csak a középiskolában. Az iskolákban nincsenek ételautomaták, és nincsen ebédlő sem: mindenki fehér köpenyben, az asztalánál étkezik, és azt, amit az intézmény biztosít számára.

Nagy Britannia

Sült krumpli, párolt répa,  tejberizs, salárta, gyümölcs és gofri csokikrémmel. Az állami iskolákban igen szűkös a étkeztetésre szánt keret, ezért a gyerekek gyakran esznek ilyen gyorséttermi fogásokat. Persze őket ez egyáltalán nem  zavarja: imádják. Ráadásul nagyon olcsó!

Amerikai Egyesült Államok

Őszibarack befőtt, kukorica, csirke és leves – az USA-ban, Utah államban így fest a menü, egy átlagos napon,  de állama válogatja, milyen helyi specialitások kerülnek a lurkók tányérjaira.  Ami mindehol megtalálható: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza – vagyis a gyorséttermi kaják.

Törökország

Így néz ki egy török iskolás otthonról hozott ebédje: zabkenyér, dió,  szőlő, gránátalma és kefír. Ez egy igazi agyserkentő menü – és mi másra volna egy iskolásnak szüksége?

Finnország

A finnek nagyon komolyan veszik, hogy rendszeresen és egészségesen étkezzenek az iskolások. Minden tanuló kap tízórait és uzsonnát is,  csak úgy, mint ebédet. A gyerekek az ebédet az ebédlőben fogyasztják el, ahol sokféle fogás közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbakat,  vagy éppen azt,  amit diétájuk megkövetel.

Oroszország

Oroszországban a tanulók 9 és 12 között ingyen reggelit kapnak,  délben nyit menza, ami fizetős – de nem teljesen tiszta, hogy melyik a reggeli, és melyik az ebéd. Például ebben a lenti fogásban van kolbász,  kása és tea is.

Forrás:
http://www.mindmegette.hu/iskolai-menza-a-vilag-korul-mit-esznek-a-gyerekek-ebedre-usa-iran-del-korea-magyarorszag-nagy-britannia-japan-oroszorszag-52430?utm_source=nso&utm_medium=ottboxcikk&utm_campaign=ott


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!