Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Természetes módszerek a magas prolaktinszint kezelésére
A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő hormon, amely…
A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél…
Lágy tojás szardellával
Omega-3, jód, szelén, kalcium, lecitin, A-vitamin, cink és fehérjeforrás
A bőr autofluoreszcenciája
…és a koszorúér-meszesedés közötti összefüggés az általános populációban
Mindnyájunknak vannak jobb és rosszabb élményei az iskolai menzát illetően, de változatosságát és kiadósságát nem lehet megkérdőjelezni. Nézzük a világ különböző pontjain milyen finom/rettenetes falatokat kapnak ebédre a nebulók!
Rizs, paradicsom és bárány kebab – leggyakrabban ezt csomagolják az iráni anyukák a gyerekeiknek. A törvény szerint, minden 14 év alatti gyereknek jár napi egy pohár tej, egy marék pisztácia, keksz és friss gyümölcs – de ez inkább délelőtti és délutáni nass, tízórai és uzsonna, mint rendes ebéd.
A világ leggondosabban összeállított gyerekmenüje a dél-koreai: az 5 vájatú tálca két nagyobb mélyedésében levest és rizst tálalnak, a 3 kicsin a tengeri herkentyűk, a zöldségek és gyümölcsök, a saláták osztoznak. Aki kórósan sovány, az kap egy kanál csukamájolajat is az ebédjéhez.
A japán iskolai ebéd nagyban hasonlít a dél-koreaira: forró leves, rizs, hal, saláta és tej a menü. Japánban a gyerekek nem hozhatnak magukkal otthonról ételt, csak a középiskolában. Az iskolákban nincsenek ételautomaták, és nincsen ebédlő sem: mindenki fehér köpenyben, az asztalánál étkezik, és azt, amit az intézmény biztosít számára.
Sült krumpli, párolt répa, tejberizs, salárta, gyümölcs és gofri csokikrémmel. Az állami iskolákban igen szűkös a étkeztetésre szánt keret, ezért a gyerekek gyakran esznek ilyen gyorséttermi fogásokat. Persze őket ez egyáltalán nem zavarja: imádják. Ráadásul nagyon olcsó!
Őszibarack befőtt, kukorica, csirke és leves – az USA-ban, Utah államban így fest a menü, egy átlagos napon, de állama válogatja, milyen helyi specialitások kerülnek a lurkók tányérjaira. Ami mindehol megtalálható: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza – vagyis a gyorséttermi kaják.
Így néz ki egy török iskolás otthonról hozott ebédje: zabkenyér, dió, szőlő, gránátalma és kefír. Ez egy igazi agyserkentő menü – és mi másra volna egy iskolásnak szüksége?
A finnek nagyon komolyan veszik, hogy rendszeresen és egészségesen étkezzenek az iskolások. Minden tanuló kap tízórait és uzsonnát is, csak úgy, mint ebédet. A gyerekek az ebédet az ebédlőben fogyasztják el, ahol sokféle fogás közül választhatják ki a nekik legszimpatikusabbakat, vagy éppen azt, amit diétájuk megkövetel.
Oroszországban a tanulók 9 és 12 között ingyen reggelit kapnak, délben nyit menza, ami fizetős – de nem teljesen tiszta, hogy melyik a reggeli, és melyik az ebéd. Például ebben a lenti fogásban van kolbász, kása és tea is.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/iskolai-menza-a-vilag-korul-mit-esznek-a-gyerekek-ebedre-usa-iran-del-korea-magyarorszag-nagy-britannia-japan-oroszorszag-52430?utm_source=nso&utm_medium=ottboxcikk&utm_campaign=ott
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Tudd meg hogyan állíthatod helyre és őrizheted meg bélrendszered egészségét!
Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.10.16. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!