Laktóz intolerancia és kockázat a tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásában

Laktóz intolerancia és kockázat a tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásában
2017.04.03.
Napi szakcikk kutatásaim során egy nagyon szemfüles tanulmányra bukkantam, amit szeretnék Veletek is megosztani, mert hihetetlen összefüggéseket olvastak ki a svédországi Lund Egyetem munkatársai a legnagyobb svéd daganatos megbetegedésekkel foglalkozó adatbázisból (Swedish Cancer Registry).

Majdnem 23.000 (!) laktóz(tejcukor)-érzékeny személyt válogattak le ebből az évtizedeken át zajló, nagy létszámú, több korosztályt érintő adatbázisból és tüdő-, emlő- valamint petefészek-daganatok előfordulásához keresték a kapcsolat…

A kapcsolatot meg is találták: a tejcukor-érzékenyek körében, akiknek ugye eleve javasolt a tejtermékek kerülése és mindebből kifolyólag az átlag populációhoz képest bizonyítottan kevesebb tejterméket is fogyasztanak, JÓVAL ALACSONYABB A KOCKÁZATA A FENTI 3 RÁKFAJTA ELŐFORDULÁSÁNAK. Megfordítva: akiknek ismert a tejcukor-érzékenységük (és ennek megfelelően is étkeznek) kevésbé valószínű, hogy tüdő-, emlő- és petefészek-rákot kapnak életük során, ami egyértelműen arra utal, hogy a tejtermékeknek van valami köze a fent említett daganatos megbetegedésekhez.

A kutatócsoport diplomatikusan fogalmaz, azaz nem lehet kategorikusan kijelenti (még!), hogy közvetlen a kapcsolat a tejtermékek és ezen konkrét tumorok között (habár ezt állatkisérletekben már többször sikerült bizonyítani, sőt a kazeinből keletkező BCM7-es opiátok emlődaganatot kiváltó hatásáról is több kutatás született már hasonló eredményekkel).

A kutatócsoport ugyan diplomatikus, de azért sugallja, hogy a tejmentes étrend bizonyos nőgyógyászati jellegű daganatos megbetegedések elkerülésében védőhatású lehet, főleg, ha erre családi hajlam is mutatkozik. Nos, szerintünk éppen ezért fontos a tejcukor-érzékenységet előzetesen, akár genetikai vizsgálatok segítségével szűrni (ami ráadásul olcsó és fájdalommentes is). A hazai eredmények ezen a területen ugyancsak nem 1-2 %-os előfordulást mutatnak… és mindez óriási segítség lehet a daganatos megbetegedések elkerülése szempontjából (mint a mellékelt ábra mutatja).

Innen üdvözöljük Pedro Carrera Bastos Barátomat a Lundi Egyetemen, aki a referenciák szerint ebben a kutatásban nem vett részt , bár hozzánk hasonló témákkal szeret foglalatoskodni.


Forrás:
British Journal of Cancer (2015) 112 :149-52.
Lactose intolerance and risk of lung, breast and ovarian cancers: aetiological clues from a population-based study in Sweden.
Ji J, Sundquist J, Sundquist K

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!