10 jel, ami kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO) utal

10 jel, ami kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO) utal
2017.04.24.

Egy nagyszerű cikkfordítás Mezei Elmirától (eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth), mely összegyűjti a 10 legfontosabb jelet, amik megléte kontaminált vékonybél szindrómára, SIBO-ra utalhat.

Előfordult Önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a pácienseimtől, hogy reggel lapos hassal ébrednek fel, de estére hathónapos terhesnek látszanak.

(A kontaminált vékonybél szindróma azt jelenti, hogy a bélbaktériumok felköltöznek a vékonybélbe is, ahol semmi keresnivalójuk nem volna. A szindróma angol nevének: Small Intestinal Bacterial Overgrowth rövidítéséből keletkezett a SIBO mozaikszó. A cikkben a továbbiakban ezt használom. A ford.)

Előfordult önnel valaha, hogy evett valamit és pár órán belül úgy felpuffadt, hogy nem tudta begombolni a nadrágját? Nem ritka, hogy azt hallom a pácienseimtől, hogy reggel lapos hassal ébrednek fel, de estére hathónapos terhesnek látszanak. Még ha nem is ilyen extrém mértékben tapasztal valaki puffadást, a puffadás, mint olyan, nem normális dolog, a belek gyulladását jelzi. Ha rendszeresen bélgázok gyötrik és puffad, lehet, hogy ételérzékenységei vannak, vagy valamilyen fertőzése, mint pl. a SIBO.

Mi a SIBO?

SIBO akkor alakul ki, amikor a belekben élő baktériumok egyensúlya felborul és túlszaporodás áll elő. Gyakran mondom, hogy jóból is megárt a sok. De hogyan szaporodnak túl bizonyos baktériumok mások rovására? Ez számos különböző módon jöhet létre és gyakran olyanoknál jelentkezik, akik sok cukrot, alkoholt és finomított szénhidrátot fogyasztanak. Bizonyos baktériumtörzsek finomított szénhidrátokkal táplálkoznak, és rövidláncú zsírsavakká bontják le őket, ami szeleket és puffadást okoz.

Egy másik baktériumtörzs az epesav sóit bontja le, mielőtt a szervezetnek esélye lenne felhasználni őket. Az epesav sói nélkülözhetetlenek a zsírok lebontásához. Nélkülük elégtelen zsírfelszívódás és hasmenés alakul ki.

Végül egy harmadik fajta baktérium olyan toxinokat termel, amelyek károsítják a vékonybél hártyát. Ez megakadályozza, hogy a szervezet fel tudja szívni a számára szükséges tápanyagokat, mint amit az áteresztő bélszindrómánál is látunk.

Mi okozza a baktériumok túlszaporodását?

A beleink idegekre, izmokra, enzimekre, és ingerületátvivő anyagokra támaszkodnak az ételek megfelelő emésztéséhez. Míg az enzimek főleg az ételek lebontásában játszanak szerepet, az idegek, az izmok és az ingerületátvivő anyagok fizikailag mozdítják elő az étel áthaladását az emésztőrendszeren, a gyomortól a vékonybélen át a vastagbélig. Amikor ez egy egészséges bélrendszerben történik, akkor a baktériumok az étellel együtt végighaladnak a beleken, a végső állomásig, a vastagbélig. A problémák akkor kezdődnek, amikor valami meggátolja ezt a folyamatot.

Az idegek vagy az izmok károsodása a belekben azt eredményezheti, hogy a baktériumok a vékonybélben maradnak, ami megnöveli a SIBO kialakulásának a kockázatát. Például, mind a diabétesz mellitus, mind a szkleroderma hatással lehet a bélrendszer izmaira, ami teret enged a SIBO kialakulásának.

A belekben lévő fizikai akadályok, mint a műtétekből vagy a Crohn betegségből adódó hegek, ugyancsak képesek abnormális baktérium felszaporodást okozni a vékonybélben. A divertikulumok, amelyek apró zsebek a vékonybél falában, ugyancsak össze tudják gyűjteni a baktériumokat, ahelyett, hogy továbbadnák őket a vastagbélnek, ahová tartoznak.

Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek befolyásolják vagy megzavarják a normális bélflórát, mint például az antibiotikumok, a savlekötők, és a szteroidok. És persze, mint ahogy fent már említettem, a leggyakoribb ok, amivel a funkcionális orvosi klinikámon találkozom, az a cukorban, finomított szénhidrátokban és alkoholban gazdag táplálkozás.

10 jel, hogy önnek SIBO-ja van:
  1. Bélgázok (különösen, ha evés után 1-2 órával jelentkezik)
  2. Puffadás (különösen, ha evés után 1-2 órával jelentkezik)
  3. Hasmenés
  4. Hasfájás, görcsölés
  5. Székrekedés (sokkal kevésbé gyakori, mint a hasmenés)
  6. Irritábilis bélszindróma vagy gyulladásos bélbetegség diagnózis
  7. Ételintoleranciák, mint pl. glutén, kazein, laktóz, fruktóz, stb…
  8. Krónikus betegségek, mint például a fibromyalgia, a krónikus fáradtsági szindróma, a cukorbetegség, a neuromuszkuláris és az autoimmun betegségek.
  9. A B12 hiány, és egyéb vitamin és ásványianyag hiányok
  10. A zsírfelszívódás zavarai
Hogy lehet a SIBO-t diagnosztizálni?

Kilégzés teszt: Ez az alapteszt, ami azonban eléggé kényelmetlen. Az illetőnek 12 órát böjtölnie kell, belelégezni egy kis léggömbbe, bevenni egy konkrét cukormennyiséget és három órán át, vagy még hosszabb ideig, 15 percenként megismételni a légzéstesztet. Az abnormális légzésteszt eredmények a hasnyálmirigy elégtelen működését és a cöliákiát is jelezhetik.

Az Organix diszbiózis teszt: Ez a funkcionális medicina laboratóriumi teszt a vizeletben nézi az élesztő vagy a baktériumok melléktermékeit a vékonybélben. Ha a vékonybélben élesztőgomba vagy bakteriális túlszaporodás van, akkor ezek melléktermékei meg fognak jelenni a vizeletben, amiből következtetni lehet a jelenlétükre. Ez a vizsgálat sokkal könnyebb a páciensek számára, mivel csupán egyetlen vizeletmintát igényel. Én ezt a tesztet használom a leggyakrabban.

Átfogó székletvizsgálat: Ez is egy funkcionális medicina laborvizsgálat, ami a vastagbél baktériumflóráját nézi. Ha azt látom, hogy minden jó baktériumból megnövekedett szint van, akkor SIBO-t sejtek.

Történet: A páciens történetét és tüneteit meghallgatva gyakran képes vagyok diagnózist felállítani.

Hogy kezeljük a SIBO-t?

A SIBO sztenderd kezelése egy Xifaxan (nálunk Normix, a hatóanyaga rifaximin) nevű antibiotikum. Mivel a Xifaxan nem jól szívódik fel a szervezetben, a nagyja a belekben marad, és így nagyon hatékony SIBO ellen. Az vele a probléma, hogy a legtöbb biztosító társaság jóváhagyta ugyan utazás közben szerzett hasmenésre, de SIBO-ra nem, tehát a legtöbb embernek túl költséges. Az én prakszisomban a pácienseimnek alacsony szénhidráttartalmú és finomított lisztektől, cukroktól és alkoholtól mentes étkezést javaslok. Ha a Xifaxan túl drágának bizonyul, akkor egy gyógynövény keveréket írok fel, amit 30 napig kell használni. Az általunk használt, ún. Microb-Clear-t javaslom, ami magnézium kaprilát, berberin, valamint tribulus (királydinnye), egynyári üröm, grapefruit, borbolya, medveszőlő, és fekete dió kivonatainak keveréke. Ezen kívül az ún. 4R programot követem a belek regenerálásához.

A candida túlszaporodáshoz hasonlóan, a SIBO-ra hajlamos egyéneknél a kezelést követően visszatérhet a probléma. Ezért ajánlott hosszútávon alkalmazni az alacsony szénhidráttartalmú diétát, ami különösen a finomított szénhidrátokra vonatkozik.

A 4R program: négy angol „r” betűvel kezdődő szó kezdőbetűiből született elnevezés. Ez a négy szó: remove (eltávolít), replace (kicserél), reinoculate (újratelepít), repair (javít).

Ez azt jelenti, hogy:

1, Távolítsd el  (a stresszt, az allergén ételeket, a patogéneket)
2, Pótold ki (a gyomorsavat és az emésztőenzimeket);
3, Telepítsd újra (a jó baktériumokat fermentált ételekkel, pre- és probiotikumokkal, oldható rostokkal);
4, Hozd rendbe (allergénmentes étkezéssel, omega 3-al, glutaminnal, cinkkel, B5 és D3 vitaminnal)

(Hatásos még a borsmenta-kapszula szedése is.)

Már elérhető problémaspecifikus csomagunk kedvező áron:

Alacsony FODMAP-csomag

Forrásunk a fenti cikkhez:
http://www.tenyektevhitek.hu/10_jel_ami_arra_mutat_hogy_kontaminalt_vekonybel_szindromaja_van.htm

Eredeti angolnyelvű forrás: Dr. Amy Myers: 10 Signs You have Small Intestinal Bacterial Overgrowth


Kapcsolódó cikkeink:

A “ÉDESSZÁJÚSÁG” súlyos következményei

Laktózintolerancia vagy SIBO

10 jel, ami kontaminált vékonybél szindrómára (SIBO) utal

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!