Laktózintolerancia vagy SIBO

Laktózintolerancia vagy SIBO
2021.02.26.
A laktózintolerancia diagnózisának felállításához elengedhetetlen, hogy a tüneteket, a genetikai hátteret és a hidrogén kilégzési tesztek eredményeit egymás összefüggésében helyesen, illetve a szakmai tapasztalatok fényében értékeljük.
 
Például SIBO (kontaminált vékonybél) esetén a laktózmentes tej fogyasztása mellett is megmaradnak a panaszok, illetve más tejtermékek is gondot okozhatnak (tejfehérje-allergia a béldiszbiózis vagy a traumatizáltság miatt?), míg pusztán a laktózintolerancia esetén kis adag laktózmentes tej vagy tejtermékek (sajtok) általában nem okoznak panaszt. Ha felmerül a SIBO, akkor érdemes célzott kúrában is gondolkozni (pl. Fito-SIB(ox)_3 + Freyagena Arabino-X-immuno), túl a táplálkozásterápián.
 
A tejcukorhoz hasonló tüneteket okoz a gyümölcscukor is azoknál, akikben a vékonybélben csökkent a GLUT-5 transzporter kapacitás, így okozva fruktózfelszívódási-zavart (malabszorpciót). Általában jellemző, hogy az ilyen típusú ételintoleranciák esetében a tünetképződés konzekvens, vagyis minden alkalommal egy bizonyos mennyiségű szénhidrát elfogyasztása után megjelenik és hasonló panaszokat okoz. A gyümölcscukorfelszívódási-zavar esetén a fruktánok (fruktooligoszacharidok és inulinok) is jellemzően erős panaszokat okoznak, így a javulás vagy tünetmentesség érdekében komolyan figyelembe kell venni őket az étrendtervezés során.
 
 
Bővebben:
 
 
Felmerülő étrendkiegészítők:
 

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!