A „ÉDESSZÁJÚSÁG” súlyos következményei

A „ÉDESSZÁJÚSÁG” súlyos következményei
2020.02.19.

Egyre több bélegészsé ls bélmikrobiom vizsgálat támasztja alá az „édesszájúság” súlyos következményeit… Konkrét, funkcionális emésztőrendszeri diszfunkciók esetéről hozztunk egy olyan friss kutatást, amire „Az alacsony-FODMAP étrend – elmélet és gyakorlat” című könyvünkben még hivatkozni sem tudtunk rá, de most ezt megtesszük.

A vékonybél mikrobiális diszbiózisa (és kontaminációja = SIBO) a tünetek alapját képezi a funkcionális emésztőrendszeri zavarokban, rövidítve FGID.

A SIBO magyarul kontaminált vékonybelet jelent, és a vékonybélben lévő, kórósnak tekinthető bakteriális túlszaporodás = diszbiózis) a hozzá kapcsolódó tünetek alapján feltételezhetően összefüggésben áll számos funkcionális emésztőrendszeri zavarral (FGIDs, ilyen például a reflux-betegség számos formája is), bár a mechanizmusai továbbra is szegényesen definiáltak és a kezelése általában nem is specifikus antibiotikumokkal történik.


A vékonybél mikrobiális összetétele viszont bizonyítottan megváltozott a „hasi” tüneteket produkáló betegekben és nem állt összefüggésben egyes baktériumtenyészetek eredményeivel (pl. Clostridium-fertőzéssel). Egy kísérleti intervenciós vizsgálat során azt találták, hogy a magas rosttartalmú étrendről az alacsony rost-, magas egyszerű cukortartalmú étrendre való váltás FGID-vel kapcsolatos tüneteket váltott ki és csökkentette a vékonybél mikrobiális diverzitását, vagyis a bélben elő fajok változatosságát, miközben növelte a vékonybél falának áteresztő képességét is, melyet a zonulin értékek mentén mértek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vékonybél mikrobiomjának elemzése és jellemzése az emésztőrendszeri panaszokkal rendelkező betegekben lehetővé teszik a célzottabb antibakteriális (akár növényi alapú antimikrobiális készítményekkel), vagy étrend-alapú megközelítését a kezelésnek (táplálkozásterápia).

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése:

a fentiek szerint a SIBO kialakulásának alapja az egyszerű cukrokon (mint a tejcukor és gyümölcscukor) és finomított szénhidrátokon (mint a lisztek) nyugvó „nyugatias” étrend, tehát előfordulása az ezen étrendet követők között igen gyakori. Azaz az esetek döntő többségében a bélpanaszokat szépen lassan „megesszük” magunknak… ráadásul ilyenkor elsődlegesen nem anyagcsere-zavarokra derül fény (mint a túlsúly)!

Azaz a nem megfelelő étrendeknek két alapvető kifutása van: metabolikus zavarok (mint az IR) vagy emésztési és felszívódási zavarok (mint az IBS, azon belül SIBO). Ezzel újabb érvek szólnak az ultrafeldolgozott cukrok és más finomított szénhidrátok (azaz acelluláris CH-k) fogyasztásának jelentős csökkentése/minimalizálása mellett. Amennyiben a diagnózis már megvan és/vagy jól definiálható emésztési panaszaid vannak, ajánljuk a frissen megjelent Alacsony FODMAP-étrend című könyvünket (Bartha Ákos, Mezei Elmira), melyben elméleti és gyakorlati megoldásokat is találsz.

Fordította: Szabó Dániel Kollégánk

Forrás:

Nat Commun. 2019 May 1;10(1):2012. Small intestinal microbial dysbiosis underlies symptoms associated with functional gastrointestinal disorders.Saffouri GB, Shields-Cutler RR et al.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!