Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
A vékonybél mikrobiális diszbiózisa (és kontaminációja = SIBO) a tünetek alapját képezi a funkcionális emésztőrendszeri zavarokban, rövidítve FGID.
A SIBO magyarul kontaminált vékonybelet jelent, és a vékonybélben lévő, kórósnak tekinthető bakteriális túlszaporodás = diszbiózis) a hozzá kapcsolódó tünetek alapján feltételezhetően összefüggésben áll számos funkcionális emésztőrendszeri zavarral (FGIDs, ilyen például a reflux-betegség számos formája is), bár a mechanizmusai továbbra is szegényesen definiáltak és a kezelése általában nem is specifikus antibiotikumokkal történik.
A vékonybél mikrobiális összetétele viszont bizonyítottan megváltozott a „hasi” tüneteket produkáló betegekben és nem állt összefüggésben egyes baktériumtenyészetek eredményeivel (pl. Clostridium-fertőzéssel). Egy kísérleti intervenciós vizsgálat során azt találták, hogy a magas rosttartalmú étrendről az alacsony rost-, magas egyszerű cukortartalmú étrendre való váltás FGID-vel kapcsolatos tüneteket váltott ki és csökkentette a vékonybél mikrobiális diverzitását, vagyis a bélben elő fajok változatosságát, miközben növelte a vékonybél falának áteresztő képességét is, melyet a zonulin értékek mentén mértek.
A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vékonybél mikrobiomjának elemzése és jellemzése az emésztőrendszeri panaszokkal rendelkező betegekben lehetővé teszik a célzottabb antibakteriális (akár növényi alapú antimikrobiális készítményekkel), vagy étrend-alapú megközelítését a kezelésnek (táplálkozásterápia).
a fentiek szerint a SIBO kialakulásának alapja az egyszerű cukrokon (mint a tejcukor és gyümölcscukor) és finomított szénhidrátokon (mint a lisztek) nyugvó „nyugatias” étrend, tehát előfordulása az ezen étrendet követők között igen gyakori. Azaz az esetek döntő többségében a bélpanaszokat szépen lassan „megesszük” magunknak… ráadásul ilyenkor elsődlegesen nem anyagcsere-zavarokra derül fény (mint a túlsúly)!
Azaz a nem megfelelő étrendeknek két alapvető kifutása van: metabolikus zavarok (mint az IR) vagy emésztési és felszívódási zavarok (mint az IBS, azon belül SIBO). Ezzel újabb érvek szólnak az ultrafeldolgozott cukrok és más finomított szénhidrátok (azaz acelluláris CH-k) fogyasztásának jelentős csökkentése/minimalizálása mellett. Amennyiben a diagnózis már megvan és/vagy jól definiálható emésztési panaszaid vannak, ajánljuk a frissen megjelent Alacsony FODMAP-étrend című könyvünket (Bartha Ákos, Mezei Elmira), melyben elméleti és gyakorlati megoldásokat is találsz.
Fordította: Szabó Dániel Kollégánk
Forrás:
Nat Commun. 2019 May 1;10(1):2012. Small intestinal microbial dysbiosis underlies symptoms associated with functional gastrointestinal disorders.Saffouri GB, Shields-Cutler RR et al.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!