Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
Hiánya hatással lehet olyan betegségekre, mint például a májbetegség, az atherosclerosis, a neurológiai rendellenességek és a funkcionális meddőség. Ha a szervezet kolin-készlete nem megfelelő, akkor megemelkedik a homocisztein szintje a plazmában. A homocisztein szintjének emelkedését számos krónikus betegség nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe, úgy, mint a szív-érrendszeri betegségek, daganatos megbetegedések, kognitív képességek hanyatlás és csonttörések számának növekedése. Alacsony kolin bevitel esetén a gyulladásos folyamatok is fokozódnak és emelkednek a gyulladásos markerek (pl. a CRP szint).
A kolin a prenatális időszakban számos fiziológiai folyamat szempontjából kritikus jelentőségű, szerepet játszik a membrán bioszintézisében, az agy fejlődésében, valamint a gének expressziójában. Állatokkal és emberekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az anyai étrend kolinnal való kiegészítése javítja a terhesség kimenetelét, és védő hatású a magzat idegrendszerének, valamint neuro-endokrin rendszerének fejlődése szempontjából.
A kolinból az ajánlott megfelelő beviteli értéket (AI = Adequate Intakes) nők esetében min. 425 mg/nap, várandós nők esetében min. 450 mg/nap (mi a Táplálkozás-Beállításnál min. 600 mg-ot javaslunk), szoptató nők esetében 550 mg/nap, férfiak esetében pedig 550 mg/nap mennyiségben határozták meg. Az Egyesült Államokban végzett kutatások alapján a lakosság nagy részének kolinfogyasztása messze elmarad a jelenlegi étrendi ajánlásoktól és a legtöbb várandós nő sem éri el a napi 450 mg kolin bevitelre vonatkozó ajánlásokat.
A kolin pedig sokféle ételben megtalálható. A tojássárgája tartalmazza a kolint a legkoncentráltabb mennyiségben, ugyanis 100 gramm tojássárgájában 680 milligramm kolin található. Egy tojássárgája kb. 17-20 gramm, így kolintartalma 115-140 mg, tehát 4 tojás (sárgája) elfogyasztásával biztosítható a napi magasabb kolinbevitel. Kiemelten magas kolintartalmú még pl. a csirkemáj, mivel 100 grammjában 290 mg kolin található. További magas kolin tartalmú ételek (teljesség igénye nélkül): lazac (78mg/100g), quinoa (94mg/100g), csirkehús (67mg/100g sütve), karfiol (45mg/100g), bacon (47mg/100g).
Forrás: Steven H. Zeisel et al. Choline: An Essential Nutrient for Public Health. Nutr Rev. 2009 Nov; 67(11): 615–623. Korsmo HW et al. Choline: Exploring the Growing Science on Its Benefits for Moms and Babies. Nutrients. 2019 Aug 7;11(8). Fordította: Tóth Vivien
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!