Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?

Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
2024.10.19.

Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?

A Monash Egyetem Gasztroenterológiai Tanszéke vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében.

A részletes elemzés elvégzésében nagy tapasztalattal rendelkező, magasan képzett szakemberek és a legmodernebb berendezésekkel felszerelt laboratórium nyújt segítséget, amely lehetővé teszi, hogy a legpontosabb és legátfogóbb adatokat biztosítsák a FODMAP tartalmakról. A tesztelési folyamatban minden ételnek 2-4 hétig tart a laboratóriumban történő elemzése.

  1. Először is be kell szerezni az élelmiszermintákat a teszteléshez.
    Ez a feldolgozott élelmiszerek esetében 3 minta beszerzését jelenti különböző gyártóktól, míg a zöldségek és gyümölcsök esetében 10 különböző üzlet (5 szupermarket és 5 zöldséges) minta beszerzését jelenti.
  2. Ezután elkészítik az ételmintákat. Ez magában foglalja az élelmiszerminták nagyon alacsony hőmérsékleten történő fagyasztva szárítását. Annak érdekében, hogy a minták egyenletes állagúak legyenek, finom porrá őrölik őket.
  3. A következő lépés a rövid szénláncú szénhidrátok kinyeréséről szól.
  4. Ezután folyadékkromatográfiával mérik a FODMAP-okat és osztályozzák ez alapján az élelmiszereket biztonságosan fogyasztható, óvatosan/kis mennyiségben fogyasztható és kerülendő kategóriákra.

Forrás: https://www.monashfodmap.com/blog/fodmap-testing-lab/…

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!