Gluténmentes diéta krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladásban

Gluténmentes diéta krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladásban
2023.06.09.

Ajánlható-e gluténmentes diéta krónikus autoimmun pajzsmirigygyulladásban vagy sem?

Egy 12 hónapos nyomon követés vizsgálat eredményei és következtetései

Az eliminációs diéták az utóbbi időben rendkívül népszerűvé váltak az autoimmun betegségekben szenvedők körében. A gluténmentes diéta alapvetően cöliákia esetén javallott, de egyes tanulmányok szerint más autoimmun betegségek esetekben is hatékony lehet. Jelen vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy a gluténmentes diéta alkalmazása hatékony-e a krónikus autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedő betegeknél is, amely a leggyakoribb pajzsmirigy autoimmun kórkép, és amely krónikus gyulladással, fokozott immunreaktivitással, a pajzsmirigysejtek önpusztulásával és pajzsmirigy-alulműködéssel jár. A vizsgálatban 62 nő vett részt, akiket kontrollcsoportba (CG) vagy gluténmentes diétát követő kísérleti csoportba (GFDG) osztottak, és 12 hónapos követésnek vetették alá. Mérték a TSH, a szabad-T3 (fT3), a szabad-T4 (fT4) hormonok, valamint az anti-TPO és az anti-TG antitestek koncentrációját a kiinduláskor, majd 3, 6 és 12 hónap után is.

A 12 hónapos követés során a TSH-szintek csökkenését tapasztalták a gluténmentes diétát követő csoport (GFDG) esetében. Az egyes mérési időpontok között elvégzett elemzések is megerősítették a TSH szignifikáns csökkenését, továbbá a GFDG csoportban az fT4 növekedését is kimutatták. További statisztikai elemzések alapján az anti-TPO és az anti-TG koncentráció is csökkent a gluténmentes étrend hatására (!).

Mindezek alapján a vizsgálat vezetői úgy vélik, hogy a gluténmentes diéta ajánlható lehet krónikus autoimmun pajzsmirigybetegségben is.

Forrás: PMID: 34362024

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!