Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Freyagena KIDS Mix fogyasztásának egy lehetséges módja
…akár házilag elkészítve…
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól: Az étrendből származó AGE-k (előrehaladott glikációs végtermékek) káros hatással lehetnek a kognitív képességekre. Az étrendi AGE-k és a demencia hosszú távú kockázata közötti összefüggéseket még nem vizsgálták átfogó populációs vizsgálatokban. Jelen kutatás célja annak feltárása volt, hogy a nagyobb étrendi AGE-bevitel összefügg-e a demencia fokozott kockázatával, és hogy ezt az összefüggést befolyásolhatja-e a genetikai kockázat.
A vizsgálatban összesen 93 830, legalább 50 éves személy vett részt, akik a kiindulási időpontban nem szenvedtek demenciában. Az étrendi AGE-ket többszöri, 24 órás étrendi naplókból származó átlagolt adatok alapján becsülték meg. A bármely okból bekövetkező demencia előfordulását kórházi fekvőbeteg- és halálozási nyilvántartásokból állapították meg. A 12 éves követési idő alatt 728 résztvevőnél alakult ki demencia.
Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendi AGE-k magasabb bevitele a demencia magasabb kockázatával járt együtt, függetlenül a genetikai kockázattól, rávilágítva az étrendi AGE-k korlátozásának jelentőségét a demencia megelőzésében.
Forrás: PMID: 37586315
Ha kíváncsi vagy az AGE szintedre, akkor jelentkezz AGE Reader mérésre 30 perces konzultációval vagy a táplálkozási konzultáció részeként:
AGE Reader-mérés
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!