Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése

Étrendi AGE bevitele és demencia összefüggése
2023.08.19.

A nagyobb étrendi AGE bevitele a demencia fokozott kockázatával jár, függetlenül a genetikai hajlamtól: Az étrendből származó AGE-k (előrehaladott glikációs végtermékek) káros hatással lehetnek a kognitív képességekre. Az étrendi AGE-k és a demencia hosszú távú kockázata közötti összefüggéseket még nem vizsgálták átfogó populációs vizsgálatokban. Jelen kutatás célja annak feltárása volt, hogy a nagyobb étrendi AGE-bevitel összefügg-e a demencia fokozott kockázatával, és hogy ezt az összefüggést befolyásolhatja-e a genetikai kockázat.

A vizsgálatban összesen 93 830, legalább 50 éves személy vett részt, akik a kiindulási időpontban nem szenvedtek demenciában. Az étrendi AGE-ket többszöri, 24 órás étrendi naplókból származó átlagolt adatok alapján becsülték meg. A bármely okból bekövetkező demencia előfordulását kórházi fekvőbeteg- és halálozási nyilvántartásokból állapították meg. A 12 éves követési idő alatt 728 résztvevőnél alakult ki demencia.

Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendi AGE-k magasabb bevitele a demencia magasabb kockázatával járt együtt, függetlenül a genetikai kockázattól, rávilágítva az étrendi AGE-k korlátozásának jelentőségét a demencia megelőzésében.

Forrás: PMID: 37586315

Ha kíváncsi vagy az AGE szintedre, akkor jelentkezz AGE Reader mérésre 30 perces konzultációval vagy a táplálkozási konzultáció részeként:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!