Magyarországon elsőként nálunk elérhető az AGE Reader készülék.

Az AGE Reader kevesebb, mint 1 perc alatt, egy teljesen fájdalommentes vizsgálat során megmutatja a “kvázi” biológiai életkort, valamint méri a szervezetben felhalmozódott glikációs végtermékek szintjét. A vizsgálat eredménye fényt deríthet arra, hogy mekkora eséllyel alakulhat ki szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve 2-es típusú cukorbetegség.


AGE = a fehérjék és szénhidrátok összekapcsolódásakor keletkező káros anyag. Fontos szerepet játszik az öregedési folyamatokban (ageing) és számos betegség előidézője lehet, pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek (és ezek szövődményei).

Az eszköz az autofluoroszcencia (szövettani és sejtbiológiai vizsgálómódszer) elve alapján működik. Az AGE-k egyedi módon fluoreszkálnak, a fluoreszkálás más és más a szövetekben. A vizsgálat gyors, egyszerű, 30 másodperc alatt eredményt ad.  A mérés során megjósolható, mennyire veszélyeztetett közép és hosszútávon a vizsgált személy a fenti krónikus, civilizációs egészségügyi kihívások és szövődményeik szempontjából.

A konzultációk során könnyen használható és semmilyen előkészületet nem igényel a vizsgálat.

A készüléknek nem csak használói, hanem forgalmazói is leszünk. ( forgalmazással kapcsolatos érdeklődés: info@taplalkozasbeallitas.hu) 

 

Mára már több kutatást végeztek az AGE Reader készülékkel, alább olvashatnak egy részletet Lutgers és mtsai 2009-es publikációjából;


Lutgers és mtsai 2009-ben bemutatták a Diabetologia nevű folyóiratban (Európai Diabétesz Felmérési Szövetség), hogy az AGE Reader méréseknek milyen hozzáadott értéke lehet a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázati meghatározásában.

Egy közel 1000 főből álló, az alapellátásban jól kontrollált 2-es típusú cukorbeteg (HbA1c: 7%) csoporton belül, az AGE Reader mérés a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, illetve az összhalálozásnak az előrejelzésében a második legjobb eszköz volt.

A legjobb előre jelző a biológiai életkor. A publikáció továbbá bemutatta, hogy az AGE Reader mérés, az Egyesült Királyság prospektív diabétesz vizsgálat kockázati felmérőjével (UKPDS) kombinálva, további előre jelző információkat ad.

Az AGE Reader mérések után előfordult, hogy például az alacsony-közepes kockázatú pácienseket átsorolták a magas kockázatú páciensek közé (az esetek 27%-ában). Ez azt jelenti, hogy addig a betegek 27%-át helytelenül osztályozták, így feltehetően nem a számukra legmegfelelőbb kezelést kapták.


Forrás: Skin autofluorescence provides additional information to the UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) risk score for the estimation of cardiovascular prognosis in type 2 diabetes mellitus.
Lutgers H. et al, Diabetologia, 2009; 52(5): 789-797


Az AGE-k hatásai

Az AGE-k kulcsszerepet játszanak a krónikus, öregedéshez kapcsolódó betegségek kialakulásában, mint pl. a cukorbetegség, a veseelégtelenség és a szív- és érrendszeri betegségek. Az AGE-k szintje a hosszú élettartamú szövetekben (nem a vérben!) a cukoranyagcsere és az oxidatív stressz lenyomatainak emlékét őrzi meg, amely a szív- és érrendszeri szövődmények értékes előre jelzője.

Az alábbi ábra bemutatja, hogy az AGE-k hogyan vezethetnek a vaszkuláris problémák kialakulásához. Két úton történhet: az AGE-k receptorokhoz való kötődése és a fehérjékhez való keresztkötés során. 

 
 
 

 

AGE-k és a cukorbetegség

Az AGE-k fokozatos növekedése vagy felhalmozódása a cukorbetegeknél súlyos vérkeringési szövődményeket okozhat. A sérült, nagy vérerek miatt a cukorbetegeknél nagyobb a szívroham és az agyvérzés kockázata. A kis véredények károsodása pedig olyan szövődményeket okozhat, mint a vakság és a veseelégtelenség.

Számos cukorbeteg beteg tudja, hogy a glikált hemoglobin (HbA1c vizsgálat) arra szolgál, hogy kimutatható legyen, hogy a vércukorszint megfelelően van-e szabályozva. Az AGE-k nem azonosak a HbA1c-vel (bár van hasonlóság), mivel az AGE-k változása sokkal lassabb folyamat. Az AGE-k pontosabban jelzik a cukorbetegség, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

A vércukorszint és az AGE-k felhalmozódása azonban nem az egyetlen bejelző. A magas vérnyomás, a koleszterin és lipidszintek és a dohányzás is növeli ezt a kockázatot. Az összes úgynevezett kockázati tényezőre vonatkozó információ nagyon fontos az orvos számára, hogy meghozhassa a helyes döntést a kezelés megkezdéséről vagy változtatásáról.

Az ételek hevítése során is képződnek AGE-k, amelyek aztán beépülnek a szervezetbe. Ilyen magas AGE tartalmú étel például a karamellizált cukor tetejű creme brulée, vagy akár a kóla. Az AGE-k bevitelének egy másik forrása a dohányzás.

 

AGE Reader és anti-aging

AGE-k a bőrben

Az AGE-k felhalmozódhatnak az egész testben, beleértve a bőrt is. Az AGE-k olyan fehérjékhez való kötődése, mint a kollagén és az elasztin, károsítja ezeket a fehérjéket. Ez a ráncok kialakulásához és a rugalmasság elvesztéséhez vezet. Számos anti-aging és kozmetikai termék áll rendelkezésünkre, amelyek kifejezetten az AGE-k bőrben való felhalmozódásának megakadályozását célozzák meg.

 

Mit mérünk az AGE Readerrel?

Az AGE Reader a szövetekben méri a glikált fehérjéket, innen a név: AGE, Advanced Glycation Endproducts (Előrehaladott Glikációs Végtermékek).

Az AGE-k egy személy élete során felhalmozódnak. Központi szerepet játszanak a metabolikus szindróma, a ráncok kialakulásában és a bőr rugalmasságának elvesztésében, ami idősebb bőr megjelenéséhez vezethet.

 

A mérések értelmezése

Az AGE Reader mérési eredménye egy könnyen értelmezhető AGE pontszámból áll. Továbbá lineáris összefüggést mutat az AGE pontszám és a valós életkor között. Az azonos korú, egészséges egyének referencia értékeivel való összehasonlításból születik az eredmény. Egy színkódolt grafikon ezt az információt jeleníti meg. A zöld terület azt jelzi, hogy nincsenek megnövekedett mennyiségű AGE-k. Ha az eredmény a sárga, a narancssárga vagy a piros területen van, az azt jelenti, hogy a szöveti AGE-k mennyisége megemelkedett. Az eredmény utalhat cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kockázatára, valamint ráncok kialakulására, a bőr rugalmasságának elvesztésére és a bőr általánosan öregebb megjelenésére.

 

Az AGE Reader mérések kontroll vizsgálata

Ha a mérés eredménye a zöld területen van, az normális értéket jelez és a bőr egészséges. Ekkor is érdekes lehet többet megtudni az AGE-kről, és részt venni egy tanácsadáson, ahol bővebb információkat kaphatnak az AGE-k szinten tartásáról, valamint arról, hogy hogyan őrizzük meg egészségünket, továbbá, hogy milyen megközelítésekkel (étrend- és étrend-kiegészítőkkel) támogathatjuk a jelenlegi helyzetet.

Ha az AGE Reader mérési eredménye sárga, narancssárga vagy piros területen van, ajánlatos anti-glikációs vagy öregedésgátló megközelítéseket és étrend-kiegészítőket alkalmazni.