Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Speciális emésztőrendszeri és kapcsolódó táplálkozástudományi fórumest
Saláta főtt quinoával
A tavasz elérkeztével egyre színesebbek a piacok standjai…
Szuperfood: koriander
A koriander javítja az IBS, különböző szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit…
Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok
Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében…
Az autoimmun betegségek megelőzése
D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások…
A szénhidrátbevitelt megelőző hús- és zöldségfogyasztás csökkentheti az étkezés utáni vércukor- és inzulinértékeket (nem cukorbetegeknél).
A szemlézett vizsgálat célja az volt, hogy körbejárja az étkezésnél történő szénhidrátbevitel időzítésének hatását étkezés utáni vércukor- és inzulinértékekre.A vizsgálatban 8 egészséges, 20 év körüli személy vett részt, családjukban nem szerepelt cukorbetegség. Egy éjszakai böjt után három külön tányéron rizst, zöldséget és húst tartalmazó próbaétkezést fogyasztottak el. A résztvevők három különböző napon fogyasztották el a három tányért különböző sorrendben; az ezt követő glükóz- és inzulinszint-változásokat mérték étkezést követően 6 alkalommal: 0, 30, 45, 60, 90 és 120 percnél.
Azok a résztvevők, akik a végén keményítőt – rizst – fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb glükóz- és inzulinszint-emelkedést mutattak 30 perces fogyasztás után, mint azok, akik először fogyasztottak rizst az étkezés sorrendjében. A 120 perc alatti glükóz- és inzulingörbe értékei akkor voltak a legjobbak, amikor rizst fogyasztottak utoljára.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a keményítőforrások étkezés végén történő fogyasztása alacsonyabb étkezés utáni glükóz- és inzulinszinttel járhat.
Összefoglalva: a makrotápanyagok elfogyasztási sorrendje a tányérunkon hatással van az étkezés utáni glükóz- és inzulinszintre. A zöldségek és húsok után történő keményítőbevitel alacsonyabb glükóz- és inzulinértékeket eredményezhet.
Megjegyzés: Mindez arra vezethető vissza, hogy a szénhidrátok felszívódását lassítják a zsírok, fehérjék és élelmi rostok, így az üres gyomorra történő keményítőbevitel önmagában jelentősebb glikémiás választ eredményezhet. Továbbá mindig hangsúlyozzuk, hogy a szénhidrát-felszívódás lassításában sokat segítenek még az ecetes, savas ételek (különösen a fermentált zöldségek).
Forrás:Nishino, K., Sakurai, M., Takeshita, Y., & Takamura, T (2018). Consuming Carbohydrates after Meat or Vegetables Lowers Postprandial Excursions of Glucose and Insulin inNondiabetic Subjects. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 64(5), 316–320.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!