Étkezés utáni vércukor- és inzulinértékek csökkentésének lehetőségei

Étkezés utáni vércukor- és inzulinértékek csökkentésének lehetőségei
2022.08.11.

A szénhidrátbevitelt megelőző hús- és zöldségfogyasztás csökkentheti az étkezés utáni vércukor- és inzulinértékeket (nem cukorbetegeknél).

A szemlézett vizsgálat célja az volt, hogy körbejárja az étkezésnél történő szénhidrátbevitel időzítésének hatását étkezés utáni vércukor- és inzulinértékekre.
A vizsgálatban 8 egészséges, 20 év körüli személy vett részt, családjukban nem szerepelt cukorbetegség. Egy éjszakai böjt után három külön tányéron rizst, zöldséget és húst tartalmazó próbaétkezést fogyasztottak el. A résztvevők három különböző napon fogyasztották el a három tányért különböző sorrendben; az ezt követő glükóz- és inzulinszint-változásokat mérték étkezést követően 6 alkalommal: 0, 30, 45, 60, 90 és 120 percnél.

Azok a résztvevők, akik a végén keményítőt – rizst – fogyasztottak, szignifikánsan alacsonyabb glükóz- és inzulinszint-emelkedést mutattak 30 perces fogyasztás után, mint azok, akik először fogyasztottak rizst az étkezés sorrendjében. A 120 perc alatti glükóz- és inzulingörbe értékei akkor voltak a legjobbak, amikor rizst fogyasztottak utoljára.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a keményítőforrások étkezés végén történő fogyasztása alacsonyabb étkezés utáni glükóz- és inzulinszinttel járhat.

Összefoglalva: a makrotápanyagok elfogyasztási sorrendje a tányérunkon hatással van az étkezés utáni glükóz- és inzulinszintre. A zöldségek és húsok után történő keményítőbevitel alacsonyabb glükóz- és inzulinértékeket eredményezhet.

Megjegyzés: Mindez arra vezethető vissza, hogy a szénhidrátok felszívódását lassítják a zsírok, fehérjék és élelmi rostok, így az üres gyomorra történő keményítőbevitel önmagában jelentősebb glikémiás választ eredményezhet. Továbbá mindig hangsúlyozzuk, hogy a szénhidrát-felszívódás lassításában sokat segítenek még az ecetes, savas ételek (különösen a fermentált zöldségek).

Forrás:
Nishino, K., Sakurai, M., Takeshita, Y., & Takamura, T (2018). Consuming Carbohydrates after Meat or Vegetables Lowers Postprandial Excursions of Glucose and Insulin inNondiabetic Subjects. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 64(5), 316–320.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!