Egy „maradékmentős” padlizsános recept

Egy „maradékmentős” padlizsános recept
2023.01.06.

Volt a hűtőben egy negyed csomag angolzeller, egy fél brokkoli, egy kis méretű padlizsán és egy csokor petrezselyem. Amolyan „maradékmentős” ételt akartam készíteni, hogy helyet csináljak a friss alapanyagoknak. Padlizsánt nagyon ritkán vásárolok, mert nem tartozik a kedvenc zöldségeim közé, de meg kell hagyni, hogy nagyon sokoldalúan elkészíthető. Enyhe ízéből és szivacsos állagából eredően sokféle fűszerezés jól áll neki és istenien magába szívja az ízeket. Egy keleties ihletésű, ámde itthon is gyakran használt alapanyagokból főztem ebédet.

A recept:

A padlizsánt felszeleteljük, tálba tesszük. Meglocsoljuk 4 ek. olivaolajjal (lehet kevesebbet is használni, én így szeretem), és megszórjuk 1,5 tk. fokhagymaporral, 1 tk. hagymaporral, 1 tk. szárított borsikafűvel, 1 tk. szárított majorannával, 1/2 tk. őrölt köménnyel, pár csipet sóval és 1 csipet őrölt fehér borssal, majd alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsire téve kb. 25 percig sütjük 180 fokon. Közben megfőzzük a basmati rizst (rizs helyett, pl. quinoa, köles vagy hajdina is jó). Egy serpenyőben kevés kókuszzsíron megpirítjuk a szeletelt angolzellert és az apróra vágott brokkolit, kevés sóval és fél deci vízzel felöntve puhára pároljuk. Tálaláskor a rizsre tesszük a zelleres brokkolit, arra a fűszeres padlizsánt. Az egészet megszórjuk petrezselyemmel (vagy ízlés szerint más friss zöldfűszerrel). Én adtam hozzá még 4 szem kis darabokra tört diót és pár szem kis kockákra vágott cukrozatlan aszalt fügét is.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!