Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
De világszinten sem kell szégyenkeznünk (vagyis hogy éppenséggel kéne), hiszen az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk. Az elhízás ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás, hiszen számtalan betegség hajlamosító tényezőjeként működik – áll az európai elhízás elleni napról kiadott közleményben.
Az európai népesség több mint fele túlsúlyos vagy elhízott. Utóbbiak jelenleg 20 százalékot tesznek ki, de ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az elhízottak aránya a következő évtized végére 50 százalékra emelkedhet.
Sőt, egyes államokban megközelítheti a 90 százalékot.
Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka minősül elhízottnak, és másik 30 százalék túlsúlyos. De az elhízás járványszerű terjedése nemcsak a felnőtteket veszélyezteti, hiszen a három év feletti gyerekek között a túlsúlyosak aránya az életkorral együtt növekszik. Míg az összes 18 év alatti gyerek 20-25 százaléka számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak, eddig ez az arány a 15-16 éves lányok körében már 30 százalék.
Az arány pedig az idősödéssel emelkedik. A fiatal felnőttek harmada, míg a 65 évesnél idősebbeknek már 80 százaléka rendelkezik súlytöbblettel. Miközben egyes esetekben az elhízás az érintettől független, egészségügyi faktorok hatására következik be, a többségnél nem ez a helyzet. A súlygyarapodást az energiaegyensúly eltolódása okozza. Magyarul több kalóriát eszünk meg, mint amennyit leadunk. Részben a túlevés, részben a kevés mozgás miatt.
Az elhízás révén kialakuló betegségek, illetve a csökkenő munkaképesség és a rövidülő élettartam nagy társadalmi költségeket ró az Unió összes tagállamára. Mindezek évente 70 milliárd eurót jelentenek.
Magyarországon az elhízásból adódó egészségügyi költségek meghaladják a 200 milliárd forintot. Ez az egészségügyi alap költségvetésének 12 százaléka.
Forrás: https://index.hu/techtud/2019/05/16/ujabb_magyar_siker_elsok_vagyunk_az_eu-ban_elhizasban/?fbclid=IwAR2fBlY3MZgEDc4nnTq7bWWvOmcbL9Fm_ZBIwnIIZQaCslE0a7ekMKTafgI
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!