Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
„1933 nyarán egy Dr. W. Price nevű elszánt amerikai fogorvos a Sziklás-hegység legtávolabb eső kanadai nyúlványait, a Yukon területeit bejárva olyan indián törzsekre bukkant, akiknek a fogazatukat és egészségüket nem sorvasztotta el a fehér telepesek által magukkal hozott kultúra és kereskedelem. A Yukon-folyó mellett egy hideg téli napon húszfokos fagy van. A narancs és a citrom ezen a tájon nem terem meg. A C-vitamin legtöbb általunk ismert forrása nem létezik. Az indiánok szinte kizárólag vadászatból élnek. Az amerikai utazó kíváncsi volt, hogy az indiánoknál miért nincs skorbut (C-vitamin hiány).
Tolmács segítségével megkérdezett egy idős indiánt erről:
— Az önök népe hogyan menekül meg a skorbuttól?
— Ez a fehér ember betegsége — válaszolt az indián.
— El sem képzelhető, hogy egy indián skorbutot kapjon?
— De elképzelhető. De az indiánok tudják, hogyan előzzék meg a skorbutot. A fehér ember nem tudja.
— Miért nem mondják meg a fehér embernek, hogy hogyan előzhető meg?
— A fehér ember túl sokat tud ahhoz, hogy az indiánoktól bármit is kérdezzen.
— Nekem megmondaná, ha megkérném rá?
Az idős indián azt mondta, hogy ő hajlandó elmondani, de előbb meg kell beszélnie a törzsfőnökével. Amikor visszajött, közölte, hogy a törzselöljáró kész arra, hogy megossza vele a titkot, mivel az indiánok barátja, és azt tanácsolja nekik, hogy ne egyenek a fehér ember boltjában kapható lisztet és cukrot.
Az indián ezután részletesen leírta, hogyan ölik meg a vadászok a jávorszarvast, és nyitják fel hátul a zsákmányt, valamivel a vesék felett. Itt található az a valami, amit az indián „két kis zsírgolyónak” nevezett. A mellékvesék! Ezt a két kis zsírgolyót annyi darabra vágják, ahány tagú a család. Mindenki megeszi azt, amit kiosztanak neki. A jávorszarvas összetett gyomrának második gyomorfalát is megeszik. A Yukon-parti indiánok évszázadokon át képesek voltak aszkorbinsavat (C-vitamint) nyerni a jávorszarvas és a szürke medve mellékveséjéből…”
William Dufty
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!