Az IBS-es betegek elégedettsége bél-fókuszú hipnoterápia után

Az IBS-es betegek elégedettsége bél-fókuszú hipnoterápia után
2024.01.19.

Az IBS-es betegek elégedettsége bél-fókuszú hipnoterápia után

A bél-fókuszú hipnoterápia hatékony módszer az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére az alacsony FODMAP étrend kiegészítéseként. A klinikai megfigyelések azonban arra utalnak, hogy a betegek hipnoterápiával való elégedettsége nem mindig jár együtt az IBS tüneteinek javulásával.

83 IBS-ben szenvedő beteg vett részt a tanulmányban, akiket bél-fókuszú hipnoterápiával kezeltek (1 óra/hét, 12 héten keresztül). A kezelési időszak után számoltak be a betegek az elégedettségükről (1 = egyáltalán nem elégedett, 5 = nagyon elégedett) és kérdőíveket töltöttek ki az IBS tünetek súlyosságáról, életminőségről, kognitív funkciókról, depresszióról és szorongásról a kezelés előtt és után.

A hipnoterápia után javult az IBS tüneteinek súlyossága, az életminőség, a kognitív funkciók és a szorongás. 30 beteg (36%) volt nagyon elégedett a kezeléssel, és 57 (69%) beteg adott 4 vagy 5 pontot a betegelégedettségi skálán. A betegek elégedettsége összefüggésben állt a kevésbé súlyos IBS-tünetekkel és a jobb életminőséggel a kezelés után. A válaszadók 52%-a nagyon elégedett volt a hipnoterápiával, de ez igaz volt azon csoport 31%-ára is, akik nem reagáltak a kezelésre.

Az IBS-ben szenvedő betegek bél-fókuszú hipnoterápiával való elégedettsége az életminőség és a gyomor-bélrendszeri (GI) tünetek javulásán alapszik. Úgy tűnik azonban, hogy a GI-tünetekkel nem összefüggő egyéb tényezők is fontosak a betegek elégedettsége szempontjából, mivel a GI-tünetek javulását nem mutató betegek jelentős része szintén nagyon elégedett volt ezzel a kezelési lehetőséggel (vélhetőleg a hipnoterápia általános depresszió és szorongás csökkentő hatásai miatt).

Források:
Patient satisfaction after gut-directed hypnotherapy in irritable bowel syndrome�P Lindfors, B Ljótsson, E Bjornsson, H Abrahamsson, M Simrén�Neurogastroenterol Motil. 2013 Feb;25(2):169-e86. doi: 10.1111/nmo.12022. Epub 2012 Oct 11.

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!