Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza – Tedd menővé a változókort!
Rés a pajzson 2024 – éves, nagy pajzsmirigy előadásunk
Étrendi szokások a termékenység fokozásához
Bizonyos táplálkozási szokások segíthetnek a termékenység fokozásában…
Freyagena Microbe R-GUT
A megfelelő immunitás nukleotidokkal történő támogatása…
Mitokondriumok funkcióvesztése súlyos elhízásban
Az elhízás belső anyagcsere-rendellenességekkel is összefügg…
A krónikus mozgásszervi fájdalom felgyorsíthatja az agy öregedését
Krónikus izom-csontrendszeri fájdalomban szenvedő egyéneknél nagyobb az agy öregedésének kockázata…
Az élelmi rostok, a bélflóra (mikrobiom) és az anyagcsere-szabályozás kapcsolata – friss státusz a humán vizsgálatokban.–Azaz van-e összefüggés az emésztésünk és az inzulinrezisztenciánk között?
Az elmúlt néhány évtizedben új ismeretek jelentek meg a bél-mikrobiom és a szervezet anyagcsere-szabályozásával való kölcsönhatásáról. Számos tényező befolyásolhatja a mikrobiom összetételét, beleértve (többek között, de messze nem kizárólag) az élelmi rostokat is. Az élelmi rostok az emésztőenzimek számára nem elérhetőek, így a bélmikrobák dolgozzák fel őket és metabolitok, például (rövid szénláncú) zsírsavak keletkeznek belőlük. A zsírsavak felszívódhatnak a keringésbe, és befolyásolhatják az anyagcsere szabályozását a szervezetünkben, vagy más mikrobák tápanyagai lehetnek.
Egyes tanulmányokban javult inzulinérzékenységről, jobb testsúlyszabályozásról és gyulladáscsökkentésről számoltak be. Ezen hatások a bélből származó rövid szénláncú zsírsavak növekedésével volt összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike csökkentheti az anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát. Azonban, hogy a rostdús étrend milyen mértékben befolyásolhatja az emberi bélmikrobiótát az anyagcsere-szabályozással kapcsolatban, jelenleg nem írták le még pontosan.
Összességében a jelenlegi áttekintés alapjául szolgáló dokumentumok azt sugallják, hogy az élelmi rostok megváltoztathatják a bél mikrobiotáját és megváltoztathatják az anyagcsere szabályozását – azaz például az ideálisabbnak tekintett bacteriodetes/firmicutes arány támogathatja konkrétan az inzulinrezisztencia megoldását.
Forrás:Dietary Fiber, Gut Microbiota, and Metabolic Regulation—Current Status in Human Randomized TrialsNutrients 2020, 12(3), 859; https://doi.org/10.3390/nu12030859Mari C. W. Myhrstad, Hege Tunsjø, Colin Charnock, Vibeke H. Telle-Hansen
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!