AGE szint és fizikai aktivitás összefüggései

AGE szint és fizikai aktivitás összefüggései
2022.05.30.

A fizikailag aktív életmód összefügg a szervezet AGE szintjével.

Ebben a kutatásban ugyanazt az orvosdiagnosztikai eszközt használták, mint amivel mi is mérünk.

Háttér: A fizikai aktivitás (PA) jelentős egészségügyi előnyökkel jár, és fontos a krónikus betegségek elleni küzdelemben, amelyeket az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) emelkedett szintjével is összefüggésbe hoznak. Az AGE-k szerepet játszanak az öregedési folyamatban is. A kutatás célja az volt, hogy megvizsgáljuk a PA és az AGE-felhalmozódás közötti kapcsolatot egy általános populációban és egy krónikus betegségekben szenvedő populációban.

Módszerek: Ez a nagy létszámú keresztmetszeti vizsgálat a LifeLines projekt felnőtt résztvevőinek adatait használta fel. A résztvevők között voltak cukorbetegségben, illetve vese- és/vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő alanyok is. A szöveti AGE-felhalmozódást non-invazív módon, bőr-autofluoreszcenciáját (SAF AGE) mérő AGE-Reader készülékkel (DiagnOptics) értékelték. A fizikai aktivitást kérdőív (SQUASH) segítségével értékelték.

Eredmények: 63 452 résztvevő adatait elemezték (általános népesség n = 59 177, krónikus betegség n = 4275). Az általános populáció szignifikánsan fiatalabb volt (átlag 43,58 év) és szignifikánsan alacsonyabb SAF AGE-értékkel rendelkezett a krónikus betegségben szenvedő populációhoz képest (átlagéletkor: 55,51 év, átlag SAF AGE 2,27). A krónikus betegségben szenvedők csoportjában a heti több óra mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás alacsonyabb SAF AGE-értékkel járt együtt.

Következtetés: A vizsgálat azt mutatja, hogy a PA és az AGE-felhalmozódás között fordított kapcsolat áll fenn a krónikus betegségben szenvedő populációban. A több óra mérsékelt vagy erőteljes aktivitás szignifikánsan alacsonyabb SAF AGE-értékkel jár. A több PA alacsonyabb SAF AGE-értékkel jár, még a megállapított prediktív tényezők (életkor, testtömegindex, dohányzási státusz és nem) korrigálása után is. Az eredmények segíthetnek az egészség előmozdításában és az életkor meghosszabbításában.

Forrás:
van de Zande, Saskia Corine et al. “A physically active lifestyle is related to a lower level of skin autofluorescence in a large population with chronic-disease (LifeLines cohort).”
Journal of sport and health science vol. 11,2 (2022): 260-265. doi:10.1016/j.jshs.2020.09.007

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!