A szelén koncentrációja a vérben és a pajzsmirigy-szövetben

A szelén koncentrációja a vérben és a pajzsmirigy-szövetben
2019.05.26.
A tanulmány szerzői megvizsgálták a pajzsmirigy-betegségben szenvedők szelén koncentrációjának különbségeit a teljes vérében és a pajzsmirigy-szövetben.

A vizsgálatban az alábbi személyek vettek részt: 41 göbös golyvával rendelkező nő, 19 nő és 2 férfi pajzsmirigyrákkal, 18 Graves-betegségben szenvedő nő és 7 nő, akinek pajzsmirigy-gyulladása is volt. A szelén koncentrációját TRXRF módszerrel határozták meg. A legalacsonyabb szelénszintet a Graves-betegségben szenvedő nők vérében mérték, míg egészséges emberek esetében megfelelően magas szintet mértek. A rákos pajzsmirigy-szövetben mérték a legalacsonyabb szelén koncentrációt. A legmagasabb szelénkoncentrációt a göbös golyvával rendelkező nők pajzsmirigy-szövetében találták. A pajzsmirigy-szövet alacsony szelénszintje növelheti a pajzsmirigyrák kockázatát.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzése: a göbös golyva esetén a szelén mellett felmerül a jódhiány ide kapcsolódó szerepe.

Forrás: Kucharzewski M, Braziewicz J, Majewska U, Góźdź S.: Concentration of selenium in the whole blood and the thyroid tissue of patients with various thyroid diseases. Biol Trace Elem Res. 2002
Jul;88(1):25-30.

Fordította: Tóth Vivien Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!