Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Az étcsokoládé egészséges, állapította meg egy új metaanalízis
Egy 31 kutatást tartalmazó metaanalízis vizsgálta a kakaó és az étcsokoládé (legalább 70% kakaótartalom) hatását az a BMI-re, testsúlyra, derékkörfogatra, koleszterin-, vércukor- és hemoglobinA1c (HbA1c) szintekre, valamint a vérnyomásra. Megállapították, hogy a kakaó fogyasztás jelentős mértékben csökkentette a „rossz” LDL-koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást. A testösszetételre nem volt hatása. A kutatok szerint a kakaó fogyasztás védőhatást mutatott a főbb kardiometabolikus kockázati markerekre, amelyeknek fontos hatása van a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából.
Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal az epidemiológiai kutatásokkal, amik szerint a mérsékelt étcsokoládé fogyasztás jobb szív-, és érrendszeri egészséggel jár együtt. Az étcsokoládé gazdag polifenolokban, különösen flavonoidokban, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és nitrogén-oxid (NO) fokozó hatással rendelkeznek. A kakaó emellett mikrotápanyagokban és rostokban is gazdag.
Forrás: PMID: 38931273
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!