Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Lehetséges okok a női infertilitás hátterében
Meddőségi kihívásokkal gyakran találkozunk a konzultációkon női és férfi oldalon egyaránt…
Az alacsony FODMAP étrend mellett jelentős bizonyítékok állnak az IBS tüneteinek kezelésével kapcsolatban.
A FODMAP-ok rövid szénláncú szénhidrátok csoportja, amelyek különféle gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és gabonákban találhatók.
Az ozmotikus aktivitás révén megnövekedett vékonybél víztartalom és a mikrobiális fermentáció révén a vastagbélgázok hatása hozzájárul a zsigeri hiperérzékeny IBS-es betegek tüneteihez.
Az alacsony FODMAP étrend az IBS-ben szenvedő betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez.
Ezt klinikai kutatások is alátámasztják, melyek azt mutatják, hogy az étrend hatékonyabb a hasi fájdalom, feszülés és puffadás mérséklésére, valamint a székletürítési szokások normalizálására, mint a szokásos étrendi tanácsok.
Tekintettel arra, hogy a bél lumen tágulása a zsigeri hiperérzékenység esetén a gyomor-bélrendszeri tünetek kialakulásának fő indikátora, és a FODMAP-ban gazdag élelmiszerek gyakoriak a nyugati étrendben, ésszerű, hogy a FODMAP-ok szerepet játszanak más esetekben is, különösen a bél-agy interakció zavaraiban.
A bél-agy interakció zavarai:
Az alacsony FODMAP diéta megváltoztatta a terápiás irányelveket az irritábilis bél szindróma tüneteinek kezelésére.
Tekintettel arra, hogy a FODMAP-ok részt vesznek a zsigeri hiperérzékenység mögöttes patológiás mechanizmusaiban, a kutatócsoportok az alacsony FODMAP étrend alkalmazását az irritábilis bél szindrómán (IBS) kívüli számos betegség kezelésében is vizsgálják.
Az étrend hatásairól rendelkezésre álló adatok tükrözik a funkcionális diszpepsziára gyakorolt pozitívumokat, illetve a vékonybélben lévő baktériumok túlszaporodásának gátlását.
Forrás: https://www.sciencedirect.com/…/pii/S1471489222000352…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!