Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
A konyhai fűszerek terápiás dózisainak hatása a metabolikus szindrómában (randomizált, kontrollált vizsgálat)
A nem fertőző betegségek jelentős terhet rónak a globális egészségügyre és az azt támogató egészségügyi rendszerekre. A metabolikus szindróma számos nem fertőző betegség egyik fő kockázati tényezője; a kezelések azonban továbbra is korlátozottak.
Korábbi kutatások kimutatták a fűszerek védőhatását a metabolikus szindróma kulcsfontosságú paramétereire. Ezért 12 hetes, kettős vak, placebokontrollált, randomizált, klinikai vizsgálatot végeztünk, hogy felmérjük a gyömbér (Zingiber officinale), a fahéj (Cinnamomum) és a fekete kömény (Nigella sativa) fogyasztásának hatását a vércukorszintre, a lipidprofilokra és a testösszetételre 120, metabolikus szindrómában szenvedő vagy annak kockázatának kitett résztvevőnél. Minden résztvevő 3 g/nap port fogyasztott (fűszer vagy placebo). A résztvevőkről a különböző paraméterekkel kapcsolatos adatokat a beavatkozás kiindulási, középső és végpontján gyűjtötték. A 12 hét során a placebóhoz képest a fűszerekkel való kiegészítéssel estén javulás mutatkozott a metabolikus szindróma számos biokémiai mutatójában, beleértve az éhgyomri vércukorszintet, a HbA1c-t és az összkoleszterinszintet. Ez a vizsgálat bizonyítékot szolgáltat a fűszerek alkalmazásának lehetőségére a metabolikus szindrómában és annak következményeinek kockázatának kitett személyek esetében.
Forrás: Al Dhaheri, Ayesha S et al. “The Effect of Therapeutic Doses of Culinary Spices in Metabolic Syndrome: A Randomized Controlled Trial.” Nutrients vol. 16,11 1685. 29 May. 2024, doi:10.3390/nu16111685
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!