Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Gyümölcsök alacsony FODMAP étrendben
Gyakran kérdezik tőlünk, hogy mennyi gyümölcsöt lehet enni az alacsony FODMAP étrend alatt…
Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl
Az alacsony FODMAP étrend a betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez…
Mikrobiom 2. rész
Bejegyzéssorozatunk második része…
Lehetséges okok a női infertilitás hátterében
Meddőségi kihívásokkal gyakran találkozunk a konzultációkon női és férfi oldalon egyaránt…
Mi a probléma a szorbittal?
A szorbit magas FODMAP-tartalmú cukoralkohol, ráadásul kissé alattomos FODMAP lehet, mivel szeret megbújni a gyümölcsökben (a fruktóz mellett) és mesterséges édesítőszerként használják feldolgozott élelmiszerekben és gyógyszerekben.
Ez a cikk megvitatja, mi az a szorbit, miért magas a FODMAP-tartalma, és hogyan lehet elkerülni az alacsony FODMAP étrend alatt.
Mi az a szorbit és mi vele a probléma?
A szorbit egy cukoralkohol, ami azt jelenti, hogy a poliolok FODMAP csoportjába tartozik (a FODMAP mozaik szóból a P betű). A szorbit gyakran megtalálható bizonyos típusú gyümölcsökben, és mesterséges édesítőszerként is használják.
Mansueto et al. (2015) szerint az elfogyasztott polioloknak csak egyharmadát szívja fel ténylegesen szervezetünk, a felszívódás mértéke pedig a poliol típusától és az egyéntől függ. Ha a szorbit rosszul szívódik (azaz nem szívódik) fel a vékonybélből, átkerül a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumaink gyorsan fermentálják, ami az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteihez vezet.
A szorbit természetes hashajtó is, mivel felszívódási zavar esetén vizet von be a vastagbélbe, ami serkenti a bélmozgást. Ez az oka például annak, hogy a cukormentes gumicukor csomagokon írásos figyelmeztetés található, amely szerint a terméknek hashajtó hatása lehet.
Hol találkozhatsz szorbittal?
A szorbit általában olyan gyümölcsökben található meg, mint az alma, sárgabarack, avokádó, szeder, cseresznye, licsi, nektarin, őszibarack, körte, szilva és aszalt szilva.
A szorbitot mesterséges édesítőszerként is gyártják és használják, mivel a szacharóz (asztali cukor) édes ízének körülbelül 60%-a.
Ez azt jelenti, hogy a szorbitot gyakran használják alacsony kalóriatartalmú (úgynevezett „diétás”) élelmiszerek előállításában.
Nagyon oda kell figyelni azokra a címkékre, amelyek azt írják, hogy „cukormentes”. A szorbit gyakran megtalálható a következő termékekben:
A szorbitot általában köhögés elleni cseppekben, köhögés elleni szirupokban és folyékony fájdalomcsillapítókban is használják. Ez azt jelenti, hogy azt is fontos ellenőrizni, hogy gyógyszerei és étrend-kiegészítői nem tartalmaznak e szorbitot.
Szerepel másként is a szorbit az élelmiszerek címkéin?
A szorbit általában élelmiszer-adalékanyagként szerepel az élelmiszer-csomagolásokon, ezért ügyeljen az E420-ra vagy a 420-ra, mivel ez azt jelenti, hogy a feldolgozott termékben szorbit található.
Ezenkívül a szorbitot glucitol néven is szerepelhet a felsorolásban. Amerikában a szorbitot teljes neveként kell feltüntetni az összetevők listájában.
Problémát jelent a szorbit a fogkrémben és a szájvízben?
A szorbit gyakran a fogkrém és a szájvíz összetevője. Ne feledje, hogy a szorbit csak akkor válik problémássá, ha a vékony- és vastagbéllel kerül kapcsolatba. Ez azt jelenti, hogy a szorbit nem jelenthet problémát, ha fogmosás és szájvíz használata után alaposan kiöblíti a száját. Ha lenyeli a fogkrémet vagy a szájvizet (ami nem ajánlott), akkor a szorbittartalom problémát okozhat.
Záró gondolatok
A szorbit határozottan egy alattomos FODMAP. Fontos, hogy kerülje a magas FODMAP-tartalmú gyümölcsöket, és ellenőrizze az összes feldolgozott élelmiszert és gyógyszert, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem tartalmaz szorbitot, glucitot, E420-at vagy 420-at. Így biztosíthatja, hogy ételei alacsony FODMAP-tartalmúak legyenek, és elkerülje a hasi panaszokat.
Forrás: https://alittlebityummy.com/…/what-is-sorbitol-is-it…/
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!