Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
A magnézium szerepe a II-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemben:
A magnéziumhiány hozzájárul az anyagcsere-betegségekhez, beleértve a II-es típusú cukorbetegséget is. A klinikai vizsgálatok áttekintése arra utal, hogy az orális magnézium kiegészítés kedvező hatással lehet a II-es típusú cukorbetegek glikémiás kontrolljára (vércukor-szintjeire).
A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél vagy akinél magas a kialakulásának kockázata (előrehaladott inzulinrezisztensek), számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a magnézium kiegészítés csökkenti a HgbA1c szintjét, javítja a glükóz szabályozását, fokozza az inzulinérzékenységet.
Ezek a változtatások csökkentik a II-es típusú cukorbetegség által okozott egészségügyi károkat, illetve késleltethetik azok kialakulását.
A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben. Szükséges kofaktor a sejten belüli enzimatikus folyamatokhoz. Ezek az enzimek részt vesznek a sejtanyagcserében és az energiatermelésben. A magnézium hiánya negatívan befolyásolja ezeket a funkciókat.
A magnézimra támaszkodó enzimek és fehérjék közül sok létfontosságú szerepet tölt be az inzulin müködésében és a vércukor anyagcserében. Közvetlenül hozzájárul az olyan betegségekhez, mint a II-es típusú cukorbtegeség, a metabolikus szindróma és a csontritkulás. A magnéziumhiány más krónikus betegségek, különösen a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli.
Megfigyelési vizsgálatok azt mutatják, hogy minél alacsonyabb az étrendi magnéziumbevitel, annál nagyobb a cukorbetegség előfordulása. Ezen kívül azok az egyének, akiknél már diagnosztizáltak II-es típusú cukorbetegséget, gyakran jóval alacsonyabb magnéziumszinttel rendelkeznek, mint az egészségesek.
A magnézium az inzulinműködés és a cukoranyagcsere gyakorlatilag minden lépésben kulcsfontosságú. Magnéziumhiány esetén az inzulinszekréciójához vezető mechanizmus károsodik, így a vércukorszint emelkedik. A magnéziumhiány hozzájárul az inzulinrezisztenciához is. Tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb magnéziumszint összefüggésben van a magasabb inzulinérzékenységgel.
Az egyik leggazdagabb magnéziumtartalmú étel a quinoa, egy adag főtt quinoa 100-110 mg elemi magnézium biztosít (teljesség igénye nélkül).
Kapcsolódó, ajánlott termék:
Freyagena Bartha Mg2+ (magnézium-malát)
Spindler Eszter Kolléganőnk.
Forrás: https://www.lifeextension.com/…/magnesiums-role-in-type…
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!