Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Akne esetén gyakori az alacsony omega-3 szint:
Az Európai Bőrgyógyászati Akadémia 2022-es tavaszi szimpóziumán ismertetett tanulmány szerint az omega-3 zsírsavaknak védő szerepe van a pattanásokkal szemben. „A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik számos betegség megelőzésében, kialakulásában és lefolyásában, beleértve az olyan bőrgyógyászati rendellenességeket, mint az acne vulgaris” – jelentette ki Anne Gϋrtler, a Ludwig-Maximilian Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A vizsgálat kimutatta, hogy 100 aknés alanyból 94-nek alacsonyabb volt az omega3-zsírsavszintje, mint az ideális/ajánlott.
Az omega-3 zsírsavak csökkentik a pattanásoknál fellépő gyulladást azáltal, hogy stimulálják a gyulladáscsökkentő eikozanoidokat és csökkentik az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) szintjét. Azoknak, akiknél az omega-3 zsírsavak mennyisége nem érte el az ideális/ajánlott szintet, magasabb volt a szérum IGF-1 koncentrációja, mint azoknak, akiknek nem volt omega-3 hiányuk. A súlyos hiányban szenvedőknél még magasabb volt az IGF-1 szint.
„Évek óta a nyugati étrendnek tulajdonítják az akne vulgaris kialakulását, mivel az közvetlenül befolyásolja az IGF-1 szintjét” – magyarázta Dr. Gürtler. „Jelen tanulmány célja az volt, hogy feltárjuk az aknés betegek vérének omega-3 zsírsavszintjét az eritrocitákban (vörösvértestekben), és összefüggésbe hozzuk a betegség klinikai súlyosságával és a betegek táplálkozási szokásaival. Míg az adatok az omega-3 zsírsavak hiányára utaló tendenciát mutatnak az általános populációban is, addig tanulmányunk az aknés betegeknél még nagyobb hiányt jelzett.”
Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: az omega-3 bevitelünket igyekezzünk zsíros-bőrös tengeri halak fogyasztásával növelni, mint például lazac, makréla, szardínia, hering vagy tőkehal és mája (illetve télen édesvízi, hazai halak is).
Forrás:Gürtler A, Laurenz S. The impact of clinical nutrition on inflammatory skin diseases. J Dtsch Dermatol Ges. 2022;20(2):185-202. doi:10.1111/ddg.14683
Ajánlott termékek:
GAL Omega-3 Eco
GAL Ω3 Halolaj
Life Extension Super Omega-3 EPA/DHA Fish Oil, Sesame Lignans & Olive Extract
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!