Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
Kutatók megvizsgálták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek befolyásolják-e az energiabevitelt. A kísérletben 20 felnőtt vett részt. A NIH Klinikai Központban a résztvevőket random módon 2 csoportba osztották. Az egyik csoport az első 2 hétben ultrafeldolgozott ételeket, majd a második 2 hétben feldolgozatlan ételeket fogyasztott, a másik csoport 2 hétig feldolgozatlan, majd 2 hétig ultrafeldolgozott ételeket fogyasztott. Az ételeket úgy választották meg, hogy megfeleljenek kalória, energiasűrűség, makrotápanyag-, cukor-, nátrium- és rosttartalom szempontjából. A résztvevőket arra kérték, hogy annyit fogyasszanak belőlük, amennyit csak egyénileg kívánnak. Az energiabevitel nagyobb volt az ultrafeldolgozott étrend esetén (508 ± 106 kcal/nap), többet fogyasztottak (ugyebár acelluláris) szénhidrátokból (280 ± 54 kcal/nap) és zsírokból (230 ± 53 kcal/nap), de fehérjéből nem (-2 ± 12 kcal/nap).
A testsúly változása szoros összefüggést mutatott az energiabevitellel, a résztvevők több kg-ot szedtek fel az ultrafeldolgozott étrend során, míg 0,9 ± 0,3 kg-ot veszítettek a feldolgozatlan étrend időszakában. A kutatók ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának korlátozása hatékony stratégia lehet a túlsúly, az elhízás (és egyéb anyagcsere-zavarok, pl. PCOS) megelőzésében és kezelésében.
Forrás:
Hall KD et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008.
Fordítás: Tóth Vivien Kolléganőnk
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!