Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
MeNŐpauza Nap – Tedd menővé a változókort!
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
E- és C-vitamin hatása a férfi meddőségre
Az E-vitamin és a C-vitamin antioxidánsok hatékonysága a férfi meddőségre nem egyértelmű…
Hogyan tesztelik az élelmiszerek FODMAP tartalmát?
A Monash Egyetem vezető szerepet tölt be az élelmiszerek FODMAP tartalmának elemzésében…
A PCOS és a bélflóra összefüggései
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség…
Egyszerűen elkészíthető, szezonális alapanyagokból készült, tápanyagokban gazdag étel
A változatosságra való ösztönzés a cél…
A vastagbél flórájának anyagcsere-termékei jelentősen hozzájárulnak az emberi egészséghez. Az anyatejes táplálásról (ahol GOS a prebiotikum) a szilárd ételekre történő áttérés során a legfontosabb „melléktermékek” a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), amelyek bizonyos emésztetlen étrendi összetevők és az endogén fermentáció során keletkeznek. A főbb SCFA-k az acetát, a propionát és a butirát (vajsav), amelyeknek számos dokumentált, igen előnyös hatása van a vastagbél működésének támogatásában. A főbb zsírsavak közül a butirát különösen fontosnak tűnik. Fontos anyagcsere-üzemanyagokat jelentenek a vastagbélsejtek számára, és elősegítik a normál fenotípus kialakulását ezekben a sejtekben, potenciálisan csökkentve a betegségek, például a vastagbél-rák kockázatát. Úgy találták, hogy a mikrobiota egyensúlyhiányai hajlamosítanak a vastagbél rendellenességeire, és ennek orvoslására akár célzott probiotikumokat állítanak össze.
A legtöbb probiotikum végtermékei azonban nem tartalmaznak butirátot vagy propionátot sem, ami számos kérdést vethet fel azok hatékonyságáról a felnőttek bélegészségének előmozdításában. A rezisztens keményítők (RS) viszont olyan élelmi rost-összetevők, amiknek az erjedése általában jelentősen elősegíti a butirát és más SCFA termelését (prebiotikumok).
Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a magasabb RS-fogyasztás jótékony hatású az egészségre. Az RS-ek tehát prebiotikumok (az elfogadott meghatározás szerint), elősegítik a specifikus bélbaktériumok stimulálását, emelik a teljes SCFA- és konkrétan a butirát-szintet is, ennek következtében előnyösek a bélegészség számára. A hazai közegészségügyi mutatók javításának részei kellene, hogy legyenek az RS fogyasztás növelésére irányuló javaslatok. Az egyik legkönnyebben elfogyasztható rezisztens keményítőforrás (RS) az éretlenebb banán vagy a burgonyasaláta.
Forrás: Resistant starch, large bowel fermentation and a broader perspective of prebiotics and probiotics. Review article Bird AR, et al. Benef Microbes. 2010.
Fordította és írta: Müller Ildikó (Fermentálás) és Bartha Ákos
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!
Várandósságra felkészítés, gyermekvállalási célok támogatása a megfelelő táplálkozással!
Speciális étrendi és kapcsolódó étrendkiegészítési program, melyekkel a gyermekvállalási célok átfogóan és hatékonyan támogathatóak – adott esetben komplex kihívások esetében is, mint például PCO-S vagy immunológiai kérdések.
Bartha Ákos élelmiszer-biológus, táplálkozáskutató egyestés előadása
2024.12.04. | SOTE | Online közvetítéssel is követhető!