Alacsony FODMAP bélegészség online program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2024. ősz
Gyömbéres-kurkumás karfiolkrémleves
A csípős hideg időben nagyon jól esik egy forró leves…
Hogyan együnk jót bárhányévesen?
Hogy közben a testünk és a szemünk is örül…
Álmaim(d) vegyes salátája
Fehérjeforrásként én legfőképpen szárnyast/főtt tojást javasolnék hozzá…
A rendszertelen alvási mintázatok és a cukorbetegség közötti összefüggés
Egy 84 421 fő bevonásával és 7 éves követéssel zajlott vizsgálat megállapította, hogy…
Az étrendünket többek között a fűszerezéssel tudjuk változatosabbá tenni. Erre egy jó példa az alábbi videón látható zöldséges tészta. Nem volt sok időm, a hűtő meglehetősen üres volt, viszont a mélyhűtőben és a spájzban találtam néhány kincset, melyből egy korrekt (és nagyon jóízű) ebédet tudtam készíteni a családnak.
A szószhoz olívaolajat, hagymát, fokhagymát, spenótot, brokkolit, kókusztejet, parmezánt, zöldfűszer mixet, sót, borsot, szerecsendiót és colatura-t, azaz szardellából készült fermentált olasz halszószt használtam. A gluténmentes tészta pedig rizsből és vörös lencséből készült. Attól, mert viszonylag sokféle alapanyagot használtam, még egy könnyen elkészíthető és gyors ebéd maradt. Tokkal-vonóval 20 perc alatt elkészült.
A különböző magfűszerek, zöldfűszerek, hosszan érlelt sajtok, szárított gombák, pesztók, paradicsom sűrítmény, szójaszósz, halszósz (akár ázsiai, akár európai), zsiradékok (ghí, vaj, olívaolaj, állat zsiradék), algafélék és barnamoszatok (pl. kombu, nori) mind abban tudnak segíteni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt és a legkevesebb erőfeszítéssel tudjunk mély és különleges ízű ételeket készíteni.
A sós, édes, savanyú és keserű ízeken túl található az „umami”, amely az úgynevezett „ötödik íz”. Ázsia számos országában az umami ízt egyszerűen szintetikus nátrium-glutamát használatával „érik el”. Pl. egy rendes indonéz háziasszony konyhájában a só, bors és cukor mellett, bizony ott van az MSG is a konyhában. Ezzel ellentétben a japánok hosszan fermentált szójaszósszal, miso-val (fermentált szójapaszta), szárított hallal (pl. szárított tonhal: katsuobushi) és algákkal érik el az umami hatást. Akit érdekel, annak érdemes utánanézni ezeknek a különlegesebb összetevőknek, mert valóban megnyílhat előttünk egy új (íz)világ! Ajánljuk szeretettel pl. az Ázsia Bt. üzletét, amely 1988 óta töretlenül üzemel Budapesten!
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!