Szuperfood: olajbogyó

Szuperfood: olajbogyó
2024.03.04.

Szuperfood: olajbogyó

Az olajbogyó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek a jobb szív- és érrendszeri egészséghez és az alacsonyabb általános halálozáshoz kapcsolódnak.

Az olajágak a béke szimbólumaként ismertek, de az olivafa (olajfa) termése az egészség és a hosszú élet szimbólumaként is szolgálhat.
Az olajbogyó olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak többek között az agy, a szív és az érrendszer egészségéhez, a rák kockázatának csökkentéséhez, a fogyáshoz és a hosszabb élettartamhoz.
Gyümölcsök közül az olajbogyó tartalmaz a második legmagasabb mennyiségben egészséges zsírsavakat. Egy csésze zöld olajbogyó összesen körülbelül 21 gramm zsírt tartalmaz, amelynek nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.
Tanulmányok azt mutatják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend fogyasztása kedvezően hat a szív- és érrendszeri kockázati tényezőire (különösen, ha a telített zsírokat helyettesítjük). Ezek közé tartoznak:

  • csökkentett LDL-koleszterinszint,
  • csökkent vérnyomás,
  • csökkent HbA1c és
  • jobb inzulinérzékenység

Mindezek végett az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb étrendi bevitele a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás és az összhalálozás alacsonyabb kockázatával jár együtt.
Az olajbogyó fogyasztása növeli a vér glutationszintjét, ami egy antioxidáns, és amelynek funkciói közé tartozik a DNS javítása, az immunrendszer működésének támogatása és a higany elszállítása az agyból.
További előnyként az olajbogyó olyan erjesztett élelmiszer, amely fokozza a mikrobiom és az emésztőrendszer egészségét. Az erjesztett élelmiszerek antioxidáns, antimikrobiális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, cukorbetegség- és érelmeszesedés elleni hatásúak.

Forrás: https://www.lifeextension.com/…/2024/2/olives-superfoods

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!