Pajzsmirigy-hormonok az anyagcsere felügyelői?!

Pajzsmirigy-hormonok az anyagcsere felügyelői?!
2020.09.18.

Az anyagcserénk felett a pajzsmirigy árgus szemekkel őrködik. Ha a működése lelassul, vele lassul a metabolizmus is, és megnő az inzulinrezisztencia, hosszú távon pedig a cukorbetegség kockázata.

A pajzsmirigy-betegségek jelen tudásunk szerint legalább kétszerannyi nőt érintenek, mint férfit, és rengeteg esetet még nem is diagnosztizáltak (vagy sosem fognak). A fel nem ismert pajzsmirigy-probléma súlyosbítja az inzulinrezisztenciát (valamint funkcionális meddőség okozhat, energiaszintünket csökkentheti), az pedig rontja a pajzsmirigy működését.

A pajzsmirigyünk roppant érzékeny a környezeti hatásokra, fertőzésekre (pl. EB-vírus), vitamin- és ásványianyag hiányokra (főleg jód, szelén, A-vitamin, vas és cink), valamint a stresszre (HPA-stressztengely): az állandóan magas DHEA és kortizol (mellékvese hormonok) szintek megemeli a vércukor és a koleszterin szintet is, depressziót, demenciát is okozhat, elősegíti a hasi zsír felhalmozódását, ami gyakran megfigyelhető inzulinrezisztencia esetén – patológiás IR (a testzsír pedig hormonálisan aktív szövet: grehlin, ösztrogén és tesztoszteron termelésére is képes). A kortizol egyensúlytalansága izomsorvadást okozhat, bezavar a pajzsmirigy- és a növekedési hormonok, a női hormonok megfelelő működésébe, negatívan befolyásolja az alvást, mindezek pedig ugyancsak elősegítik a hízást. Az alvászavar fokozza az étvágyat és a cukoréhséget, máris ördögi körben vagyunk.

Mindebből kell kiutakat találnunk…

Hogy van ez a férfiaknál? A férfiaknál az inzulinrezisztencia csökkenti a tesztoszteron szintet (a nem alkoholos eredetű zsírmáj erre még egy lapáttal rátesz). Ennek eredményeképpen jelentős mértékben csökkenhet a libidó, így romlik a szexuális teljesítőképesség és a spermatogenezis. A tesztoszteronhiány más problémát is okoz: csökkent izomtömeget és még több zsírt a hasi területeken. A férfiaknak is emelkedik az ösztrogénszintjük a túl sok zsír és emelkedett inzulin miatt, ami puhább bőrt, nagyobb emlőket, a lábakon, karon, mellkason a szőr ritkulását okozza, alaccsony libidót, potenciaproblémákat eredményez.

A pajzsmirigy és ahhoz kapcsolódó hormonális kerdésekről részletesebb információk itt érhetőek el :

Források:

Maratou E, et al . Studies of inzulin resistence in patients with clinical and subclinical hypothyroidism. Eur J Endocrinol. 2009. May 160(5): 785-90

Ayturk S, et al. Metabolic syndrome and its components are associated with increased thyroid volume and nodule prevalence in mild –to-moderate iodine deficient area. Eur J Endocrinol. 2009 Oct, 161(4): 599-605.

Golden SH. A review of the evidence for a neuroendocrine link between stress, depression and diabetes mellitus. Curr Diabetes Rev. 2007 Nov, 3(4): 252-59. Review.

Van Cauter E, et al. Impact of sleep and sleep loss on neuroendocrine and metabolic function. Horm Res. 2007, 67 Suppl 1: 2-9.

Zitzmann M. Testosterone deficiency, insulin resistence and the metabolic syndrome. Nat Rev Endocrinol. 2009 Dec. 5(12):673-81.

Király Éva Kolléganőnk

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!