Nem akarunk mást csak fogyni és zabálni

Nem akarunk mást csak fogyni és zabálni
2023.05.22.

A gazdasági növekedés motorja az elmúlt évtizedekben a fogyasztás vagy inkább a túlfogyasztás volt. Ennek örülhettek a részvényesek, hiszen az olcsó, sok esetben ingyen hitel és a marketing gépezet a kétezres évek elejére elérte, hogy gondolkozás nélkül választjuk a nagyobb családi kiszerelést vagy a super size menüt, még akkor is, ha arra amúgy semmi szükségünk.

Az élelmiszerek terén ez a túlfogyasztásban és az értelmetlen mértékű pazarlásban csúcsosodott ki. Nem akarom elbagatellizálni a személyes felelősség vállalás szerepét, de valljuk meg a marketing gépezet működött, mi pedig pont úgy reagáltunk, ahogy az várható volt.

Még ma is emlékszem arra, amit a marketing tanárom tanított nekünk, hogy egy hipermarket kialakításánál mennyire fontos, hogy a bejáratnál már érezze a vásárló a pékségből jövő csalogató illatokat, azonban a bolt legtávolabbi pontján legyen a pékáru, hogy ezért végig kelljen mennie az egész bolton. Apró fogyasztás ösztönzés, azonban vitathatatlanul működik.

Ennek az értelmetlen és fölösleges túlfogyasztásnak a következtében pedig mostanra világjárvány lett az elhízás, amely mára nem kíméli a gyerekeket sem.

Csak pár adat a WHO statisztikájából, hogy lássuk mennyire komoly a probléma:

  • 1975 óta a világban megháromszorozódott az elhízottak száma. Ami még rosszabb hír, hogy hihetetlenül begyorsult az elmúlt években.
  • 2016-ban a 18 év felettiek 39%-vol túlsúlyos és 13%-a kövér, azaz a felnőtt lakosság 52%-nak volt súlyproblémája.
  • Több, mint 340 millió gyerek vagy serdülő (5-19) volt túlsúlyos vagy kövér és ez a szám évről évre nő.
  • 2019-ben már 38,2 millió 5 év alatti volt túlsúlyos vagy kövér.

A WHO a BMI (body mass index) segítségével definiálja a túlsúlyt, mely 25-ös BMI felett értendő, míg az elhízottságot vagy kövérséget 30-as BMI feletti testtömeg index jelenti a WHO szerint.

Az elhízásból fakadó egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, szívproblémák, magas vérnyomás egyre nagyobb terhet rónak a kórházakra vagy az ellátó rendszerre. Persze nem minden országban azonos a terhelés, hiszen nem mindenhol azonos mértékű a szociális háló, de ez nem megoldás, inkább csak a problémák kezelésének és áthárításának különböző interpretálása.

Az egyéni felelősség vállalás azonban nem halogatható tovább. A helytelen táplálkozás, a túlfogyasztás és a mozgásszegény életmód lassan benyújtja a számlát. Változtatni kell az életmódunkon és fogyasztási szokásainkon, mert az már tisztán látszik, hogy ez fenntarthatatlan. A rossz hírekkel azonban nehéz választást nyerni, mint ahogy a részvényesek sem lesznek túl boldogok, ha csökken a bevétel. Így aztán muszáj lesz más megoldást keresni.

Definiáljuk hát, hogy mi lenne a legjobb a fogyasztónak, az államnak és a vállaltoknak.

  • a fogyasztónak ne kelljen semmin változtatnia
  • erőkifejtés nélkül érjünk el látványos hatást
  • lehetőleg instant legyen és pofonegyszerű
  • a fogyasztás ne essen vissza, termeljük a profitot és a gdp-t
  • csökkentsük az ellátó rendszerre rótt elszálló költségeket

Mert mire is vágyunk igazán? Hogy továbbra is zabálhassunk és közben fogyjunk. Erre már most is kínálnak olyan gyógyszereket, melyek például a cukorbetegeknek segítenek a fogyásban. A dán gyógyszeripari cég a Novo Nordisk által fejlesztett szemaglutid hatóanyagú gyógyszer, melyet több országba is bevezettek, csökkentette a vércukorszintet és fogyást is eredményezett. A készítmény Wegovy néven Amerikában, Dániában és Norvégiában is kapható, de további országokban is tervezik bevezetni. Az Ozempic alacsonyabb hatásfokú cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszert is szokták vény nélküli fogyókúrás tablettaként is alkalmazni.

Az új elhízás elleni gyógyszer mondhatni, mint nem várt mellékhatás érkezett amikor a cukorbetegek kezelésekor súlycsökkenést értek el náluk. A szemaglutid olyan hatást váltott ki, mely teltségérzetet és étvágy csökkenést okozott. Ez gyakorlatilag kikapcsolta a falási rohamokat az agyban mely lesben állva vár a diétázókra.

Fentiekből is látszik, hogy nem új keletű termékről és igényről beszélünk. Sok sztár fogyása mögött sejtenek hasonló étvágycsökkentő tablettákat, még ha kitartóan próbálják is ezt más, reklámozott fogyókúrás termékek csodájaként beállítani.

Idén év végén érkezhet az amerikai Eli Lilly új terméke a glp-1 néven futó gyógyszer, mely a fentiekkel összehasonlítva még hatékonyabbnak tűnik. Aki az elhízott társadalom megmentését látja a termék megálmodása mögött, annak azért kicsit árnyalnám a képet, hiszen ez a termék az elemzők várakozása szerint 2031-ig 150 milliárd dollárt hozhat, amely megközelíti a rák gyógyításához használt gyógyszerek teljes piaci méretét. Egyesek véleménye szerint ez akár olyan elterjedtté is válhat, mint akár a béta blokkoló.

Az Eli Lilly terméke pedig nem is jöhetne jobbkor, hiszen 2020-ban már a világ teljes lakosságának több mint 40%-a volt túlsúlyos vagy kövér és 2035-re az előrejelzések szerint ez már 50% felett lehet, azaz közel 4 milliárd embert fog érinteni. Aki azt hinné, hogy ez csak a fejlett gazdaságok problémája, az hatalmasat téved. Ez globális probléma. Ugyanúgy érinti a fejlett gazdaságok lakóit, mint mondjuk Egyiptom, Mexikó vagy akár Kína lakosságát.

Az új gyógyszer iránti óriási kereslet pedig nem csak a frissen lefogyott felhasználókat, hanem a befektetőket is megszédítheti. A Novo Nordisk cég kapitalizációja 2 év alatt megduplázódott. Ebből is látszik, hogy a fogyás instant megoldása lehet az új aranyláz.

Nagy Bertalan

Források:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
https://www.manuscriptedit.com/scholar-hangout/eli-lillys-diabetes-drug-tirzepatide-targets-us-weight-loss-market/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!