Migrént kiváltó tényezők

Migrént kiváltó tényezők
2024.06.13.

Migrént kiváltó tényezők

A migrén pontos oka nem teljesen ismert, azonban azt tudjuk, hogy számos tényező kiválthatja a migrént.

 • Stressz

A fizikai vagy pszichológiai stressz drasztikus növekedése vagy csökkenése migrént válthat ki. Dán kutatók megállapították, hogy a migrénben szenvedők többségének a rohamai a stresszel függnek össze. Más kutatók is arról számoltak be, hogy a migrénes emberek 50-80 százaléka szerint a stressz váltja ki a migrénes fejfájást. Egyeseknél a migrén egy stresszes eseményt követően jelentkezett, míg másoknál egy stresszes esemény közben jelentkezett roham.

 • Alváshiány vagy időeltolódás (jet lag)

Az alvászavar az egyik leggyakoribb migrénnel összefüggő tényező. Az elégtelen alvást gyakran említik az akut migrénes rohamok kiváltó okaként. A túlzott alvás szintén gyakran említett kiváltó ok. Az időeltolódás és a munkarendben bekövetkező változások szintén összefüggésbe hozhatók a migrén kialakulásával. Az álmatlanság a krónikus migrénnel összefüggésbe hozható leggyakoribb alvászavar. Azoknál az embereknél, akiknek krónikus migrénje és álmatlansága is van, fokozottan fennáll a szorongás vagy a depresszió kockázata. Továbbá sokan arról számolnak be, hogy az alvás enyhíti migrénes fejfájásukat.

 • Éhség vagy alacsony folyadékbevitel

A kutatások következetesen azt mutatják, hogy az étkezések kihagyása gyakran összefügg a migrén kialakulásával. Továbbra is bizonytalan, hogy ez pontosan miért történik, de valószínűleg a vércukorszint csökkenésével függhet össze.

A dehidratáltságról is felmerült, hogy lehetséges migrén kiváltó tényező. Ha nem iszunk elég folyadékot, az összefüggésbe hozható a fejfájás kialakulásával. Egy migrénes emberek körében végzett felmérés kimutatta, hogy a válaszadók mintegy 40 százalékánál az „elégtelen folyadékbevitel” összefüggésbe hozható a fejfájás kialakulásával.

 • Élelmiszerek

Bizonyos ételek gyakran szerepelnek a migrénes roham lehetséges kiváltó okaként. Az emberek 12-60 százaléka állítja, hogy bizonyos ételek váltják ki a migrénes fejfájást. Az alkoholt, a csokoládét és a koffeint társítják leggyakrabban migrénes rohamhoz. További migrénnel gyakran összefüggésbe hozott élelmiszerek a sajtok, szalámi félék és tiramin aminosavat nagy mennyiségben tatalmazó erjesztett, pácolt ételek.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: a glutén is kiválthat migrént.

 • Élelmiszer-adalékanyagok

Migrént kiválthat az aszpartám mesterséges édesítőszer és az ízfokozó mononátrium-glutamát (MSG).

Az aszpartámmal végzett kísérletek ellentmondásos eredményeket hoztak. A migrénben szenvedők körében a lehetséges hatásainak kérdése továbbra is megoldatlan. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a klinikai depresszióban szenvedő embereknél az aszpartám fogyasztása után súlyosbodhatnak a tünetek.

Az MSG-t arra használják, hogy umami ízt adjanak különböző ételeknek. A közvéleményben sokan úgy vélik, hogy az MSG fejfájást válthat ki. A legtöbb ellenőrzött kutatás azonban nem tudott kapcsolatot kimutatni az MSG fogyasztása és a fejfájás, vagy bármely más állapot között egészséges egyéneknél. Egy 2009-es kisebb tanulmány viszont arra a következtetésre jutott, hogy az MSG fejfájást és fájdalmat válthat ki az arcon és a fejben. Mindezek alapján a migrénben érintetteknek hasznos lehet elkerülni az MSG fogyasztását.

 • Alkohol

Az alkohol a migrén egyik leggyakrabban említett kiváltó oka. Egy 2008-as brazil tanulmány szerint az alkohol az emberek egyharmadánál váltott ki migrént. Úgy tűnik, hogy a vörösbor valamivel nagyobb valószínűséggel vált ki migrént, mint más alkoholforrások, különösen a nők körében. A vizsgálatban a vörösbor a férfiak és nők 19,5 százalékánál váltott ki migrént, míg a fehérbor csak az emberek 10,5 százalékánál. A tanulmány számait közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a vörösbor aránytalanul nagy mértékben érinti a nőket. A vörösbor a férfiak mindössze nyolc százalékánál váltott ki migrént, de a nők körében ez a szám 22 százalékra ugrott.

 • Magas koffeintartalmú italok

Egyes szakértők arról számoltak be, hogy a túlzott koffeinfogyasztás migrént válthat ki. Emiatt hasznos lehet figyelemmel kísérni a kávéból, teából, üdítőitalokból és energiaitalokból származó koffein bevitelt.

Egyes kutatók azonban megjegyezték, hogy a koffeinmegvonás is kiválthat fejfájást, míg más szakértők óva intenek a túlzott koffeinfogyasztástól.

Sok vény nélkül kapható fejfájás elleni készítmény jelentős mennyiségű koffeint tartalmazhat. Egy kontrollált vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy paracetamolt, aszpirint és koffeint kombináló gyógyszer jobban enyhítette a migrénes fejfájás tüneteit, mint az ibuprofen önmagában.

 • Furcsa vagy erős szagok

A migrénes emberek gyakran számolnak be arról, hogy erős vagy szokatlan szagok váltják ki a fejfájásukat. Különösen a parfümöket említik kiváltó okként. Ezenkívül a migrénben szenvedők körülbelül fele számol be arról, hogy a rohamok alatt nem tolerálják a szagokkal. Ezt a jelenséget ozmofóbiának nevezik, és csak a migrénes fejfájásban szenvedőkre jellemző. A migrénes epizódok során a cigarettafüst, az ételszagok és az olyan illatok, mint a parfüm, bizonyultak a leggyakrabban zavaró szagoknak. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a migrénes és ozmofóbiás emberek nagyobb valószínűséggel mutattak szorongásos és depressziós tüneteket.

 • Élénk fények és hangos zajok

Egyesek szerint az erős, villódzó vagy lüktető fények, illetve a hangos zajok migrént válthatnak ki. A European Neurology című szaklapban megjelent kisebb tanulmány szerint még a rövid ideig tartó napfényhatás is kiválthatja a migrént. Egy neurológus azonban a tanulmányhoz kapcsolódó szerkesztői levélben megjegyezte, hogy a napfény nem feltétlenül a migrén elsődleges kiváltó oka. Kijelentette, hogy a napfény csak akkor váltja ki nála a migrént, ha előző este bort ivott. Azt is megemlítette, hogy a napfény akkor váltja ki a migrént, ha már alváshiányos, stresszes, dehidratált vagy alacsony vércukorszintje, mert kihagyott egy étkezést. A következtetése az volt, hogy az erős fény egyfajta másodlagos kiváltó ok lehet. Mindezek alapján azoknak, akiknek a migrénes rohamát a jelek szerint az erős fény váltja ki, érdemes megfontolniuk, hogy ezek az egyéb tényezők is kiváltó okok lehetnek-e náluk.

 • Időjárás változások

A migrénes fejfájás kialakulásával kísérleti jelleggel összefüggésbe hozták a különböző időjárás változásokat. Migrénben szenvedő brazil serdülők körében végzett vizsgálatban a migrént kiváltó időjárási minták közül a napsütéses és derült időjárás, a meleg, a hideg és a változó időjárás volt a legvalószínűbb. Egy másik kis tanulmány, amelyben főként ohiói és missouri nők vettek részt, arra a következtetésre jutott, hogy a villámlással járó zivatarok szignifikánsan összefüggnek a fejfájás kialakulásával. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a villámlás volt a kiváltó tényező, bár bizonytalanok voltak abban, hogy a villámlás hogyan válthatja ki a migrént.

 • Női hormonok

A Migrénkutató Alapítvány szerint a nők háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek migrénes fejfájásban, mint a férfiak. Bizonyítékok utalnak arra, hogy a női nemi hormonok ingadozása szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában és súlyosságában. Egy 2012-es tanulmányban a női válaszadók több mint fele mondta, hogy a menstruáció alatt súlyos migrénes fejfájásuk szokott lenni. E nők egy kis részhalmaza kizárólag a menstruáció alatt tapasztalt migrént.

Az orális fogamzásgátlók használata súlyosbíthatja a tüneteket, míg a várandósság enyhülést hozhat egyes migrénes nők számára, azonban más nőknél a tünetek súlyosbodásával járhat együtt. A menopauza utáni időszak enyhülést hozhat a fejfájás súlyosságában.

 • Fizikai aktivitás

Az intenzív testmozgás is kiválthatja a migrént. Egy 2013-as tanulmány szerint a migrénben szenvedők 38 százalékánál testmozgás által kiváltott migrénes rohamok jelentkeznek. Sok, testmozgás által kiváltott migrénben szenvedő ember arról számolt be, hogy a fejfájás nyakfájással kezdődik.

Forrás: https://www.healthline.com/health/migraine/triggers

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!