Magnéziummal történő étrendkiegészítés cukorbetegség esetén

Magnéziummal történő étrendkiegészítés cukorbetegség esetén
2022.06.07.

Több klinikai vizsgálat metaanalízise szerint a magnézium kiegészítés segíthet javítani a vércukor anyagcserét cukorbetegeknél és azok körében, akiknél magas a betegség kialakulásának kockázata. A kutatók 13 randomizált vizsgálatot elemeztek, amelyek a magnézium kiegészítés hatását értékelték cukorbetegek anyagcsere-folyamataira.
Ezenkívül tizenkét vizsgálatot választottak ki, amelyek a magnéziumot a betegség kialakulásának magas kockázatával rendelkező résztvevők körében értékelték.
A placebóhoz képest a magnézium kiegészítés szignifikánsan alacsonyabb éhgyomri glükózszinttel járt azokban a vizsgálatokban, amelyekben cukorbetegek is részt vettek.
A cukorbetegség kockázatának kitett embereket bevonó tanulmányban a magnézium ugyancsak összefüggésbe hozható az alacsonyabb éhomi glükózszinttel és a jobb inzulinérzékenységgel.

Megjegyzés: a részvevőket a cukorbetegség magas kockázatával járó állapotok közé sorolták: túlsúly, prediabétesz, metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia vagy egyéb rendellenességek.

Nutrients, 2021. nov. 15. 13(11):4074

Ajánlott termék:

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!