Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Alkalmazott táplálkozástudományi továbbképzés – 2023.12.08.
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
Szuperfood: olajbogyó
Az olajbogyó olyan összetevőket tartalmaz, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak többek között…
A PCOS és a krónikus gyulladás összefüggése
A PCOS gyakori állapot nőknél, amelyet a hormonok egyensúlyának felborulása okoz…
Kisgyerekek, babák gyümölcslé-fogyasztása
Kisgyerekeknek csak korlátozottan, babáknak egyáltalán nem javasoltak…
Sütemény recept mákimádóknak
Magas FODMAP-tartalmú étkezés hatása gastrooesophagealis reflux betegség (GERD, röviden gyakran csak reflux) és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén.
A vizsgálatban nyolc, GERD-ben és IBS-ben is szenvedő alany vett részt, akik reggelire és ebédre rizstésztát (alacsony FODMAP) vagy búzatésztát (magas FODMAP, konkrét fruktán) tartalmazó ételt fogyasztottak. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a búzatésztát tartalmazó étkezések jobban fokozták a puffadást, bélgázok termelődését, a teltségérzetet és a böfögést. Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas FODMAP-tartalmú búzatészta jobban fokozta a GERD-hez és IBS-hez kötődő panaszokat, mint az alacsony FODMAP-tartalmú rizstészta. Az eredmények alapján az alacsony FODMAP-tartalmú diéta enyhítheti ezeket a tüneteket az IBS-ben és GERD-ben szenvedő betegeknél.
Forrás: Nutrients. 2022 Apr 22;14(9):1755. doi: 10.3390/nu14091755.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!