Alacsony FODMAP bélegészség online program
Online IR-program
Tanulj házilag fermentálni Müller Ildivel! – videó workshop
Carmenta program™ – Várandósság fórumest
A progeszteron hormon szerepe gyermekvállalási célok esetén
A progeszteron nélkülözhetetlen hormon a reprodukciós folyamatban…
Kolinpótlás terhesség alatt
Az anya kolin pótlása a terhesség harmadik trimeszterében javítja a csecsemő agyi funkcióit…
Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre
Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre…
Főtt hajdinás recept
Az ilyesmi ételek a kedvenceink közé tartoznak…
Magas FODMAP-tartalmú étkezés hatása gastrooesophagealis reflux betegség (GERD, röviden gyakran csak reflux) és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén.
A vizsgálatban nyolc, GERD-ben és IBS-ben is szenvedő alany vett részt, akik reggelire és ebédre rizstésztát (alacsony FODMAP) vagy búzatésztát (magas FODMAP, konkrét fruktán) tartalmazó ételt fogyasztottak. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a búzatésztát tartalmazó étkezések jobban fokozták a puffadást, bélgázok termelődését, a teltségérzetet és a böfögést. Mindezek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas FODMAP-tartalmú búzatészta jobban fokozta a GERD-hez és IBS-hez kötődő panaszokat, mint az alacsony FODMAP-tartalmú rizstészta. Az eredmények alapján az alacsony FODMAP-tartalmú diéta enyhítheti ezeket a tüneteket az IBS-ben és GERD-ben szenvedő betegeknél.
Forrás: Nutrients. 2022 Apr 22;14(9):1755. doi: 10.3390/nu14091755.
Még nincs fiókod? Regisztrálj Most!
Vissza a Bejelentkezéshez
Örülünk, hogy itt vagy, nézz körül!
A megadott e-mail címre küldjük az ideiglenes jelszavad
Biztosan törölni szeretnéd a Profilod?
Profil törlése
Sajnáljuk hogy így döntöttél. Reméljük, hogy mihamarabb viszonlátunk
Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!