Karácsonyra (is) tökéletes desszert

Karácsonyra (is) tökéletes desszert
2020.12.24.

Az Ünnepi készülődéskor a desszert elkészítése okozhat komolyabb fejtörést ha van a családban olyan, aki pl. glutén- tej- vagy cukormentesen táplálkozik, és az Ünnepek alatt is elkötelezetten kívánja ezt betartani! Ezért a héten megosztunk néhányat a kedvenc „mentes” desszert receptjeink közül (a mérték továbbra is értek).

Ökölszabály, hogy továbbra sem címszavakat (pl. gluténmentes vagy cukormentes) kívánunk fogyasztani, hanem mikrotápanyagokat (pl. mangán a gesztenyében) és színanyagot is (pl. fagyasztott bogyós gyümölcsök); nem tévesztve szem elől a glikémiás terhelést sem (pl. sütés mérséklése).

Hozzávalók 8 szelethez:

  • 17 dkg étcsokoládé (75-85% közötti kakaótartalom)
  • 11 dkg vaj vagy kókuszolaj
  • 3 tojás
  • 5 dkg eritit (alacsony FODMAP esetén, eritrit helyett pl. steviát, rizs- vagy juharszirupot lehet használni)
  • 1 tk. vanília aroma vagy egy csipet vanília őrlemény
  • 4 dkg holland kakaópor
  • csipet só

A gesztenyekrémhez:

  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 1,5 dl kókusztejszín
  • 4 dkg eritrit (alacsony FODMAP esetén, eritrit helyett pl. steviát, rizs- vagy juharszirupot lehet használni)
  • 1 tk. holland kakaópor
  1. A zsiradékot és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. Fontos, hogy az edény alja ne érjen bele a forró vízbe!
  2. Ha felolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük az édesítőt, a vaníliát és a sót, majd félretesszük hűlni.
  3. A következő lépés, hogy folyamatos kevergetés mellett egyenként belekeverjük a tojásokat, végül pedig beleforgatjuk a kakaóport.
  4. A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 25 cm átmérőjű tortaformába (vagy tepsibe) öntjük, és egy 120 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük. Félretesszük hűlni.
  5. A natúr gesztenyemasszát tálba tesszük, hozzáadjuk a kókusztejszínt, az édesítőt és a kakaóport, csomómentesre keverjük, majd betesszük a hűtőbe.
  6. A kihűlt piskótából 3 vagy 4 db egyforma méretű kerek vagy téglalap formát vágunk (pl. egy kekszformával), megkenjük az egyik réteget a gesztenyekrémmel, ráhelyezünk egy másik réteg piskótát, és így tovább. Végül az egész tortát bevonjuk.

A torta kisebb méretű, viszont 3 vagy 4 emeletes lesz. Tálalás előtt reszeljünk rá egy kevés étcsokoládét vagy szitáljunk rá kakaót. Friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.


Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!