Itt a nyár! – Tanácsok napozáshoz

Itt a nyár! – Tanácsok napozáshoz
2017.08.07.

Az elkövetkező hetekben még mindig nagyon aktuális lesz:

Írta: Szabó Gál Bence

Tekintettel arra, hogy mindenhol azt halljuk, hogy alaposan kenjünk be magunkat magas fényvédő faktorú naptejjel és kerüljük az erős napot délelőtt 10 óra és délután 4 óra között, kicsit furcsa lehet a tanácsunk, hisz az ennek pont az ellenkezője.   Miért és hogyan napozzunk naptej nélkül a tűző napon és miért kerüljük a napozást enyhe napfényben? A napon töltött órák száma fordított arányban van a bőrrák kockázatával, ahogyan sok egyéb betegség kockázatával is. A leégések száma, ami egyenesen arányos a bőrrák kockázatával. És pont a leégés elkerülése miatt óvnak ennyire az erős naptól és tartják fontosnak a naptejek használatát. Azonban ez éppoly veszélyesnek tűnik. A nap UV-B sugarának hatására egy, a bőrben lévő koleszterinszármazék átalakul D3-vitaminná.   UV-A sugárzás hatására viszont a D3-vitamin visszabomlik, tehát az UV-A sugarak csökkentik a bőr D3-vitamin szintjét. A D3-vitaminnak erős rákellenes hatása (is) van, így a csökkent D3-vitamin szint jelentősen növeli a rák (és egyéb betegségek) kialakulásának kockázatát. Egy leégés után a bőr akár hónapokig is képtelen D3-vitamint előállítani, ezért a leégés óriási mértékben csökkenti a bőr D3-vitamin tartalmát. Legnagyobb részben éppen ez fokozza a leégés bőrrák kockázatát.  

Mi csökkenti még a bőrünk D3 szintjét?

Pont az, amit a leégés elkerülésére ajánlanak, az enyhe napon való napozás és a naptejek használata. Miért? Mert minél magasabban van a nap és erősebbek a sugarai, annál magasabb a D3 termelő UV-B aránya a D3-mat lebontó UV-A-val szemben. A gyenge napsugarak pedig már csak UV-A sugarakat tartalmaznak, így ezek a sugarak már csak csökkentik a bőr D3 szintjét. Mivel a naptejek az UV-B sugarakat sokkal nagyobb hatással szűrik ki, mint az UV-A-t, ami szintén a bőr D3 szintjének csökkenéséhez vezet. Ennek fényében érthető is, hogy a magukat a naptól óvó fejlett országokban miért olyan gyakori a bőrrák és egyéb rák, míg a fejletlen napos országokban, ahol az emberek sokat vannak kint a napon naptej nélkül, miért ritkább, holott pont az ellenkezőjére számítanánk.   Az üveg is megszűri az UV-B-t, de az az UV-A-t tovább engedi, így az ablakon keresztüli napozás is csökkenti a bőrünk D3 szintjét. Ezért lehet, hogy gyakori a bőrrák olyan emberek körében, akik napos országokban ablak mellett dolgoznak vagy vezetnek és a szélvédőn keresztül sok nap éri őket.  

Mi a megoldás?

Naptej nélkül, erős napon, rövid ideig napozzunk úgy, hogy nehogy leégjünk. Így tudjuk bőrünk D3 szintjét a legmagasabban tartani és időt is spórolunk. Amennyiben valamiért sok időt kell kint töltenünk a szabadban, akkor inkább pólóval és szalmakalappal védjük magunkat, mint naptejjel. Vagy válasszunk olyan naptejet, ami az UV-A sugarakat is teljesen kiszűri, de csak ha muszáj. Ha szeretnénk, hogy szervezetünk D3-vitamin szintje is magas legyen, akkor további tanácsom, hogy teljes bőrfelületünk tisztításához csak hideg vizet használjunk, csak hajlatainkat tisztítsuk meleg vízzel illetve szappan és tusfürdő használatával. Ugyanis mind a meleg víz, mind a szappan/tusfürdő kioldja a bőrben megtermelődött D3-vitamint, mert az a bőr felsőbb rétegeiben van. A D3 bőrből a véráramba való teljes „beszívódásához” pedig három nap is szükséges lehet, így aki naponta meleg vízben fürdik vagy zuhanyozik, nem számíthat magas D3-vitamin szintre. Ha pedig ez a féle napozás és mosakodás túl macerásnak tűnik, szedjünk egyszerűen D3-vitamint.   Megjegyezném még, hogy az erős és enyhe napfénynek is van a bioritmusunkra és a hangulatunkra jó hatása, azonban ehhez nem kell, hogy a bőrünket érje. Elég, ha vert fény formájában a szemünket éri, azaz legyünk sokat kint a szabadban és nyugodtan tartózkodhatunk árnyékos helyen is.

  Forrás:

https://www.facebook.com/notes/szab%C3%B3-g%C3%A1l-bence/itt-a-ny%C3%A1r-tan%C3%A1csok-napoz%C3%A1shoz/1771395813091743/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1557414644309294

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!