Inulin – egy rejtőzködő és alattomos FODMAP

Inulin – egy rejtőzködő és alattomos FODMAP
2024.01.08.

Inulin – egy rejtőzködő és alattomos FODMAP

Az inulin egy alattomos FODMAP, mivel szeret elrejtőzni a feldolgozott élelmiszerekben. Mielőtt megtudnánk, hogy hol rejtőzik az inulin, előbb derítsük ki, mi is az.

Az inulin egy poliszacharid, amely számos növénytípusban megtalálható és a növények energiatárolásra használják. Az inulin a fruktánoknak nevezett élelmi rostok csoportjába tartozik. A fruktánok a FODMAP rövidítésben szereplő oligoszacharidok („O”) csoportjába tartoznak, és az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél komoly emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak.

Ennek az az oka, hogy az inulin nem szívódik fel a vékonybélben, így amikor a vastagbélbe kerül, a bélbaktériumaink megeszik és erjesztik, ami puffadást, hasi fájdalmat, gázosodát és hasmenést okozhat.

Miért ajánlott az inulin fogyasztása?
Talán elgondolkozott már azon, hogy miért ajánlott az inulin fogyasztása, ha ennyi bosszantó problémát okoz.
Nos, az emésztőrendszeri problémákkal nem rendelkező emberek számára az inulin funkcionális élelmiszerként működik, és jótékony hatással lehet a szervezetükre. A kutatások azt mutatják, hogy az inulin prebiotikus hatással lehet a bélbaktériumokra. A prebiotikumok olyan élelmiszerek vagy anyagok, amelyek elősegítik az egészséges baktériumok növekedését a beleinkben.

Az inulin, mint prebiotikum segíthet:

  • az élelmiszerekből felszívódó kalcium és ásványi anyagok mennyiségének növelésében
  • az egészséges immunrendszer támogatása
  • bélpanaszok enyhítésében és csökkentésében (feltéve, ha nem okoz FODMAP-reakciót).
  • Az inulin a székrekedést is csökkentheti azáltal, hogy növeli a bevitt rostok mennyiségét. A rost a széklet térfogatának és víztartalmának növelésével segít, így az könnyebben ürül.

Miben található inulin?
Az inulin természetes módon számos gyümölcsben, zöldségben és gabonafélében megtalálható, például a cikóriagyökérben, az articsókában, a csicsókában, a búzában, az árpában, a hagymában, a póréhagymában, a fokhagymában és a banánban.
Az éretlen banán azonban alacsony FODMAP-tartalmú, mivel a fruktánszint elég alacsony ahhoz, hogy ne okozzon emésztőrendszeri panaszokat, azonban ahogy a banán érik, a fruktán tartalma magas FODMAP-szintre emelkedik.

Milyen feldolgozott élelmiszerekhez adnak inulint?
Az inulin semleges ízű, ami azt jelenti, hogy a feldolgozott élelmiszerekben a cukor, a zsír, a liszt vagy a rostok helyettesítésére használható anélkül, hogy az íz megváltozna. A legtöbb kereskedelmi forgalomban használt inulint cikóriagyökérből vonják ki. Az inulint gyakran adják tejtermékekhez, joghurtokhoz, fagyasztott desszertekhez, diétás termékekhez, étkezéshelyettesítő készítményekhez, pékárukhoz, reggelizőpelyhekhez, fehérjeporokhoz és sok más termékhez. Az élelmiszerek címkéjén az inulin cikóriagyökér, cikóriagyökér-kivonat és cikóriagyökér rost néven is szerepelhet.

Az alacsony FODMAP étrend során kerülni kell az inulint?
Az alacsony FODMAP étrend első fázisában ajánlott csökkenteni a fruktánok, köztük az inulin mennyiségét is. Kerülni kell azokat az élelmiszereket, amelyek természetes módon magas inulintartalmúak, valamint kerülni kell a hozzáadott inulint tartalmazó termékeket is. Az alacsony FODMAP étrend első szakasza után tesztelhető a fruktánokkal, így az inulinnal szembeni tolerancia is, és eldönthető, hogy visszailleszthető-e az étrendbe.

Forrás: https://alittlebityummy.com/…/what-is-inulin-and-is-it…/

Ha időben szeretnél értesülni aktuális eseményeinkről, aktiváld havi rendezvényértesítőnket!